Kulttuuri: Tor­nion­laak­son museon uudeksi joh­ta­jak­si Titta Kal­lio-Sep­pä

Ohje: Katso Lapin Kansan video: Näin teet ko­ro­na­vi­ruk­sen ko­ti­tes­tin oikein

Aluevaalien vaalikone: Katso sopiva ehdokas täältä

Tilaajille

Nä­kö­kul­ma: Pe­rus­suo­ma­lais­ten kun­ta­jyt­kys­tä tuli ke­vyt­ver­sio – pelätty sohva hou­kut­ti osaa ää­nes­tä­jis­tä vaa­li­uur­nia enemmän

Vaikka perussuomalaisten voitto jäi sen toiveita pienemmäksi, puolueen valta kunnissa kasvaa. Perussuomalaiset joutuu nyt miettimään, miten sen yhdistää valtakunnan räksyttäjän ja kompromisseihin kykenevän kuntapuolueen roolit. Aikaa on alle kaksi vuotta, sillä seuraavat eduskuntavaalit käydään huhtikuussa 2023, kirjoittaa Lännen Median Jussi Orell.

Annika Saarikon keskusta näytti pitävän Jussi Halla-ahon perussuomalaiset takanaan.
Annika Saarikon keskusta näytti pitävän Jussi Halla-ahon perussuomalaiset takanaan.
Kuva: MAURI RATILAINEN

Vaikka perussuomalaiset nousi odotetusti yhdeksi vaalien voittajista, kovin kuti jäi piippuun. Puheenjohtaja Jussi Halla-aho oli etukäteen muistuttanut, että yksi puolueen päävastustajista on sohva. Siinä missä etenkin kokoomus voi nauttia uskollisista äänestäjistä, perussuomalaisilla gallupkannatus ei ole automaattisesti siirtynyt vaalitulokseen. Puolueen menestys on ollut pitkälti kiinni siitä, onko se saanut kannattajansa liikkeelle.

Puolue laski etukäteen, että jos äänestysaktiivisuus jää alle 55 prosentin, sen kannatus asettuu 16,5-17,5 prosentin välille. Jos äänestysaktiivisuus nousisi 60 prosenttiin, puolue arvioi kannatuksensa voivan nousta jopa 19,5 prosenttiin.