Koronavirus: Ro­va­nie­mi lo­pet­taa kou­lu­jen luok­ka-al­tis­tu­mis­ten tie­dot­ta­mi­sen

Koronatesti: Katso Lapin Kansan video: Näin teet ko­ro­na­vi­ruk­sen ko­ti­tes­tin oikein

Näin muual­la: Ve­to­voi­mai­nen Vietnam on vilkas lii­ken­teel­tään ja py­säyt­tä­vä his­to­rial­taan

-
Kuva: Pinja Huhtaniemi

Olen Pinja ja vietin joululomaa perheeni kanssa Vietnamissa. Vietnam on yksi harvoista yhä sosialistisista valtioista ja maalla on mielenkiintoinen historia.

Olimme ensin neljä päivää Ho Chi Minh Cityssä, minkä jälkeen menimme kymmeneksi päiväksi Vung Tauhin. Vung Tau on suosittu lomakohde Ho Chi Minhissä asuvien varakkaampien vietnamilaisten keskuudessa.

Ho Chi Minh Cityn kaltaisessa suurkaupungissa auton käyttäminen on epäkäytännöllistä, koska skootterilla pääsee paljon sujuvammin etenemään pienissäkin tiloissa. Paikalliset kulkevat todella lyhyetkin matkat skootterilla ja ne parkkeerataan aina juuri kohteen kohdalle.

-
Kuva: Pinja Huhtaniemi

On ihan normaalia mennä vaikkapa saman kadun varrella oleviin kauppoihin erikseen skootterilla, että ei joudu kävelemään noin sataa metriä kauppojen välissä. Ruuhka-aikaan tai kiireessä on hyväksyttävää ajaa vaikkapa jalkakäytävällä tai mennä yksisuuntaista tietä väärään suuntaan, yleensä ronskisti keskellä tietä ajaen.

Vietnamissa yleistä iltaviihdykettä ovat vinttikoirakilpailut. Yleensä myöhään järjestettäviin kilpailuihin tulee ihmisiä vauvasta vaariin, kaikenlaisista taustoista. Vinttikoirat voivat juosta jopa 80 kilometrin tuntinopeudella.

-
Kuva: Pinja Huhtaniemi

Sotamuseo Ho Chi Minh Cityssä vetää hiljaiseksi. Museo kertoo Vietnamin sodasta ja lähinnä keskittyy Yhdysvaltojen tekoihin sodan aikana.

-
Kuva: Pinja Huhtaniemi

En suosittele tätä herkkävatsaisille, sillä museossa on paljon visuaalista materiaalia ja yksityiskohtaisia kuvauksia esimerkiksi kidutuskeinoista ja Agent Orange –myrkyn tuhoista. Työntekijöinä on myös kyseisen kasvimyrkyn takia epämuodostuneita ihmisiä esittelemässä lasten piirustuksia myrkyn vaikutuksista.

Uskonto näkyy Vietnamissa vahvasti, jos siihen osaa kiinnittää huomiota. Kävimme paikallisen tuttavamme buddhalaisessa temppelissä, joka oli tavattoman hieno. Temppeli oli täynnä upeita koriste-esineitä ja kuvia, mutta myös alttarilahjoja. Temppelissä oli satoja limsapulloja ja keksipaketteja, hedelmiä ja kukkia.

-
Kuva: Pinja Huhtaniemi

Vietnamissa on myös joitain länsimaisia kirkkoja, joita on lähinnä tehty Vietnamin ollessa Ranskan vallan alla. Länsimaiset kirkot eivät oikein istu maisemaan, vaan näyttävät väärään paikkaan eksyneiltä.