kolumni: Päät­tää­kö kau­pun­ki vai mat­kai­lu­bis­nes siitä, montako ho­tel­lia Ro­va­nie­men kes­kus­taan mahtuu?

pääkirjoitus: Lapin vä­ki­lu­ku laskee yhä, mutta net­to­muut­to kääntyi po­si­tii­vi­sek­si maa­han­muu­ton an­sios­ta – ve­to­voi­ma on edel­leen maa­kun­tam­me vahvin valtti

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Nah­kiais­tut­ki­muk­set lai­min­lyö­ty

Lapin Kansa (24.9) esittelee ansiokkaasti Kemijoen nahkiaisen ylisiirtoja ja nahkiaiskantojen tilaa. Kemissä on tehty pitkään työtä nahkiaisen hyväksi.

Luonnonvarakeskuksen tutkija Riku Rinnevalli ei mainitse, että Luke on laiminlyönyt nahkiaistutkimukset. RKTL (nyt Luke) järjesti 27.5.2011 Kemissä tilaisuuden, missä todettiin, että nahkiaistutkimusta ja -tietoa ei ole. Huoli kantojen hiipumisesta oli suuri. Tutkimuksia ei ole vieläkään aloitettu ja nahkiaisen tilanne on yhä surkeampi.

Luke on laiminlyönyt taloudellisestikin tärkeän nahkiaisen. Ei tiedetä nahkiaisen elinkiertoa. Mikä on ylisiirtojen merkitys? Syntyykö uusia alkuja alueille, joihin nahkiaisia siirretään? Mitkä ovat parhaita ylisiirtoalueita? Selviävätkö voimaloiden yläpuolella syntyneet nahkiaiset takaisin merelle?

Onko satojen tuhansien nahkiaisten siirroista hyötyä? Vaikuttavatko äkilliset virtausmuutokset aiempaa enemmän nahkiaistuotantoon? Nahkiainen ei ole kotijokiuskollinen.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.