Mui­nauk­sia mullan alta - Lapin maa­kun­ta­mu­seo avaa luen­noil­la men­nyt­tä ja tulevaa

Hannu Kotivuori nuorena arkeologina kaivauksilla vuonna 1989.
Hannu Kotivuori nuorena arkeologina kaivauksilla vuonna 1989.
Kuva: Lapin maakuntamuseo

Alkanut vuosi on Lapin maakuntamuseolle suurten muutosten aikaa, sillä vuoden alussa maakuntamuseosta tuli alueellinen vastuumuseo. Lisäksi henkilöstöä jää eläkkeelle, ja uusien työnkuvien myötä museon työkenttä laajenee. Tästä kaikesta museo kertoo yleisölle kevään luentosarjan myötä.

Tammi- ja helmikuussa luentosarjassa luodaan katsaus menneeseen eläkkeelle jäävien henkilöiden myötä. Maaliskuun minisymposium tarttuu yhä ajankohtaiseen Sokliin. Huhtikuussa tehdään katsaus muuttuvan museon työkenttään ja siihen, mitä kaikkea tulevaisuus tuo tullessaan.

Luentosarjan avaa torstaina 23. tammikuuta Lapin maakuntamuseon johtaja Hannu Kotivuori, joka on museon pitkäaikainen ”työmies”. Hän kertoo retrospektiivisellä ja omalla humoristisella tavallaan toiminnastaan arkeologian ja museotyön parissa.

Kotivuori on kulkenut lähes 40 vuoden ajan maastossa ja kaivauksilla, kirjoittanut lukemattomia lausuntoja ja viimeiset vuodet myös johtanut Lapin maakuntamuseota arkeologin työnsä ohella. Tälle Lapin Indiana Jonesille on matkan varrella sattunut ja tapahtunut monenlaista.

Kotivuori jää eläkkeelle helmikuun alussa.

Helmikuun (20.2.) luennon pitää Lapin maakuntamuseon valokuvaaja Jukka Suvilehto, joka on nähnyt koko Lapin maakuntamuseon kaikki eri vaiheet vuodesta 1985 lähtien. Kuinka valokuvaajan työ on muuttunut vuosikymmenten kuluessa? Kertomusta siivittää kiinnostava kuvakavalkadi.

Maaliskuun (26.3.) minisymposiumissa käsitellään Savukosken Soklin geologiaa, luontoa ja perinteistä maankäyttöä. Soklin fosfaattimalmio löydettiin jo 1960-luvun lopulla, ja norjalaiselle Yara-yhtiölle myönnettiin ympäristölupa kaivoksen perustamiseen vuonna 2018.

Soklin alue sekä läheiset luonnonsuojelualueet (Yli-Nuortti, Törmäoja, Ainijärvi) ovat niin lajistoltaan kuin luontotyypeiltään poikkeuksellisen arvokkaita. Alue on tärkeä myös perinteisten elinkeinojen kuten poronhoidon harjoittajille.

Luennolla Soklin geologiaa esittelee dosentti Peter Johansson, luontoarvoja Lapin maakuntamuseon luonnontieteen amanuenssi Jukka Salmela ja merkitystä poronhoidolle poromies-käsityöntekijä Leena Pyhäjärvi.

Huhtikuun (23.4.) luennolla keskitytään tämän vuoden alussa muuttuneen museolain vaikutuksiin museokentällä. Muutoksen myötä Lapin maakuntamuseo on nyt oman alueensa alueellinen vastuumuseo. Tämä näkyy muun muassa museon äänen vahvistumisena kulttuuriperintötyössä ja rakennetun kulttuuriperinnön parissa. Tilaisuudessa yleisöllä on mahdollisuus esittää kysymyksiä museoammattilaisille.

Luennot pidetään torstaisin Arktikumin Aurora-salissa. Tilaisuuksiin on yleisöllä vapaa pääsy.

40 vuotta muinauksia mullan alta – ei huono! Hannu Kotivuoren luento to 23.1. klo 17 Artikumin Aurora-salissa. Vapaa pääsy.