Muiden Poh­jois­mai­den ha­lut­to­muus avata rajoja ruot­sa­lai­sil­le he­rät­tää har­mis­tus­ta maan ul­ko­mi­nis­te­ris­sä – ruot­sa­lais­ten mat­kaa­jien vas­taan­ot­to voi olla jopa tur­val­li­sem­paa kuin muiden

Valtionepidemiologi Tegnellin mukaan ruotsalaisten matkaajien vastaanotto voi olla jopa turvallisempaa kuin muiden.

Geneve
Ulkoministeri Ann Linden (oik.) mukaan muilla mailla on "väärä kuva" Ruotsin koronatilanteesta. Kuvassa myös Ruotsin pääministeri Stefan Löfven.
Ulkoministeri Ann Linden (oik.) mukaan muilla mailla on "väärä kuva" Ruotsin koronatilanteesta. Kuvassa myös Ruotsin pääministeri Stefan Löfven.
Kuva: PONTUS LUNDAHL

Ruotsissa on virinnyt keskustelu muiden Pohjoismaiden huolista vastaanottaa ruotsalaisia matkailijoita.

Ruotsissa ulkoministeri Ann Linde sanoo olevansa huolissaan siitä, että ruotsalaisten matkaajien ei sallittaisi matkustaa vapaasti muihin Pohjoismaihin, kun koronaviruksen vuoksi asetettuja matkustusrajoitteita aletaan purkaa.

Linden mukaan muilla mailla on "väärä kuva" Ruotsin koronatilanteesta.

Linden mukaan maa pyrkii samaan tilanteeseen kuin muut valtiot, mutta vain erilaisin keinoin. Hän sanoi myös, että Ruotsin jättämiselle matkustusrajoitusten purun ulkopuolelle ei ole perusteita.

Valtionepidemiologi Anders Tegnell taas vakuuttaa, että ruotsalaisten matkustajien ottaminen voi olla jopa "turvallisempaa" kuin muiden maiden.

– Kesän koittaessa monella ruotsalaisella voi olla jo immuniteetti koronaa vastaan, mikä tekisi ruotsalaisista turvallisempia matkaajia kuin muista, hän sanoo uutistoimisto TT:lle.

Muun muassa Maailman terveysjärjestö WHO on sanonut, että vielä ei ole tarkkaa tietoa siitä, kauanko sairastetun koronataudin antama suoja kestää.

Maassa yli 31 000 tartuntaa

EU-komissio suositteli aiemmin tällä viikolla, että lomamatkailua voitaisiin avata sellaisten jäsenmaiden välillä, jotka ovat keskenään samanlaisessa epidemiatilanteessa.

Suomi, Tanska ja Norja ovat kaikki ilmaisseet huolensa rajojen avaamiselta nimenomaan Ruotsin vuoksi.

Tanskassa ja Norjassa on väläytelty, että rajat pidettäisiin kiinni ruotsalaisilta, mutta matkustaminen voitaisiin sallia muille Pohjoismaiden kansalaisille. Suomessa sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) on kuvannut Ruotsin tautitilannetta huolestuttavaksi.

Ruotsin tartuntaluvut ovat olleet aivan eri tasolla kuin muissa Pohjoismaissa. Torstaina maassa oli todettu yhteensä 3 871 koronaan liittyvää kuolintapausta ja yli 32 100 tartuntaa.

Kuolintapausten määrä kasvoi Ruotsissa torstaina 40:lla vuorokaudessa, kun Suomessa se kasvoi kahdella.

Väkilukuun suhteutettuna Ruotsissa oli eilen kirjattu 380 kuolintapausta miljoonaa asukasta kohden, kun Suomessa vastaava luku on 55, kertoo tartuntoja seuraava Worldometer-sivusto.