Matkailu: Vaa­ral­li­siin paik­koi­hin py­sä­köi­dyt tu­ris­ti­bus­sit ja vuok­ra-au­tot kuu­men­ta­vat tun­tei­ta Ro­va­nie­mel­lä, poliisi vetoaa kul­jet­ta­jien vas­tuu­seen

Onnettomuudet: SVT: Kii­ru­nas­sa et­si­tään ka­don­nut­ta kelk­kai­li­jaa

lumivyöry: NRK: Nuori nor­ja­lais­mies kuoli lu­mi­vyö­rys­sä Nor­jas­sa

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

MTK: Kau­si­työn­te­ki­jöi­tä len­nä­te­tään Uk­rai­nas­ta Suomeen jo tors­tai­na – Yhä useampi on ehtinyt jär­jes­tää mat­kan­sa Val­ko-Ve­nä­jän kautta

Suomalaistiloille on luvassa helpotusta, kun ukrainalaisia kausityöläisiä on tarkoitus jälleen lennättää Suomeen.

Ukrainalaisten kausityöläisten tulo Suomen maatiloille lentoteitse katkesi hallituksen päätöksellä. Ukrainalaisia kausityöntekijöitä välittävässä yrityksessä työskentelevä Serhi Shramov arvelee, että Suomeen on saapunut viimeisen viikon aikana Minskin kautta vähintään kolmatta sataa henkilöä.
Ukrainalaisten kausityöläisten tulo Suomen maatiloille lentoteitse katkesi hallituksen päätöksellä.
Ukrainalaisten kausityöläisten tulo Suomen maatiloille lentoteitse katkesi hallituksen päätöksellä.
Kuva: SERGEY DOLZHENKO

Lisää ukrainalaisia kausityöntekijöitä saapuu Suomeen jo tämän viikon torstaina. MTK:n elinkeinojohtaja Marko Mäki-Hakola vahvistaa Lännen Medialle, että torstaille on suunnitteilla yksi lento. Sille on yhteensä vajaakaksisataa paikkaa.

– Kyse on lennosta, jonka piti lähteä jo viime viikolla. Lisää lentoja järjestetään tarpeen mukaan, Mäki-Hakola toteaa.

Mäki-Hakola korostaa, että lennot hoidetaan niin tautiturvallisesti kuin mahdollista. Kaikki ukrainalaiset joutuvat Suomeen saavuttuaan kahdeksi viikoksi karanteenia vastaaviin olosuhteisiin ennen työnteon aloittamista.

Moni päätti matkustaa Minskin kautta

Lentojen tarve ei ole kuitenkaan enää akuutti, sillä moni ukrainalainen kausityöntekijä ei jäänyt odottamaan viranomaisten päätöksiä mahdollisista yhteislennoista vaan järjesti Suomeen pääsynsä omatoimisesti. Tilanteen kehittyminen on yllättänyt myös suomalaisosapuolen.

Mäki-Hakola kertoo, että MTK luuli kaikkien Ukrainan rajojen olevan täysin kiinni kausityöntekijöiltä.

Ukrainalaiset kausityöntekijät ovat hyödyntäneet viime päivinä ahkerasti yksityisten kuljetusfirmojen Ukrainasta Valko-Venäjän Minskiin meneviä autokyytejä. Kyytejä mainostetaan sosiaalisessa mediassa Suomessa työskentelemisestä kiinnostuneiden ryhmissä ja ne ovat herättäneet laajaa kiinnostusta.

Mainoksissa kyytiläiset luvataan tuoda suoraan Minskin lentokentälle, josta matka jatkuu Helsinki-Vantaalle Finnairin vakiovuorolla. Finnair liikennöi Minskin ja Helsinki-Vantaan väliä neljästi viikossa. Valko-Venäjän kautta Suomeen saapuminen maksaa alle puolet charter-lennon hinnasta. Reitti sisältää kuitenkin riskejä, sillä Valko-Venäjän koronaepidemiatilanne on huolestuttava. Maa ei ole ryhtynyt torjumaan virusta samalla tavalla kuin muut Euroopan maat.

Minskistä lennetään muuallekin töihin

Moni Ukrainan ja Valko-Venäjän välinen rajanylityspaikka on tällä hetkellä kiinni, mutta osa toimii melko normaalisti.

– Ukrainan rajat eivät ole yhtä suljetut kuin vaikkapa Venäjän, kausityöntekijöiden tilanteen hyvin tunteva Serhi Shramov huomauttaa.

Shramov työskentelee suomalaisyritys Temporel Oy:ssa, joka välittää vuosittain satoja ukrainalaisia kausityöntekijöitä Suomeen. Yrityksellä on toimisto Kiovassa.

Shramov muistuttaa, että ukrainalaisia kausityöläisiä lentää Minskistä myös muun muassa Saksaan ja Ruotsiin ja Ruotsista edelleen Norjaan.

Shramov arvelee, että Suomeen on saapunut viimeisen viikon aikana Minskin kautta vähintäänkin kolmatta sataa henkilöä.

– Jos henkilö on ministeriön päättämällä kausityöntekijöiden listalla ja lentoyhtiö saa vahvistuksen asiasta Suomen rajavartiolaitokselta, pääsee kausityöntekijä lennolle, Shramov kertoo.

Ukrainalaiset pääsevät asianmukaisen ulkomaan työluvan kanssa myös esimerkiksi Puolaan ja muihinkin naapurimaihin, mutta niistä ei ole tällä hetkellä suoria lentoyhteyksiä Suomeen.

Shramovin mukaan Ukraina ei missään vaiheessa sulkenut rajojaan siten, kuten Suomessa uutisoitiin. Hänen mukaansa kyse oli lähinnä siitä, että Ukraina ei hyväksynyt kansalaistensa lennättämistä pois maasta suurilla charter-lennoilla.

Ukrainalaismedian mukaan Britanniaan lennätettiin jo viime viikolla kaikessa hiljaisuudessa ukrainalaisia maataloustyöntekijöitä. Kyseinen Kiova-Lontoo -lento melkein peruttiin viime hetkellä, mutta loppujen lopuksi se pääsi lähtemään.