Saamelaiskäräjävaalit: Ään­ten­las­ken­ta on alkanut – en­sim­mäi­set epä­vi­ral­li­set tu­lok­set il­moi­te­taan tiis­tai­aa­mu­na

Tietomurto: Satojen Lapin hy­vin­voin­ti­alueen asiak­kai­den tietoja on saat­ta­nut joutua vääriin käsiin – koskee in­kon­ti­nens­si- ja dia­be­tes­tuot­tei­den ko­tiin­kul­je­tus­pal­ve­lun asiak­kai­ta

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Mos­ko­van len­nok­ki-is­ku oli Uk­rai­nan vastaus Venäjän is­kui­hin – pre­si­dent­ti sai tiedon is­kuis­ta reaa­li­ajas­sa

Moskovan alueen kuvernöörin mukaan ilmatorjunta pudotti useita lennokkeja.

Moskova
Kuvassa näkyvä asuinrakennus sai vaurioita lennokki-iskussa.
Kuvassa näkyvä asuinrakennus sai vaurioita lennokki-iskussa.
Kuva: YURI KOCHETKOV

Venäjän mukaan tämänaamuinen lennokki-isku Moskovaan oli Ukrainan vastaus Venäjän viime aikoina Ukrainaan tekemiin iskuihin. Kremlin edustajan Dmitri Peskovin mukaan Venäjän presidentille Vladimir Putinille ilmoitettiin iskuista reaaliajassa.

Peskovin mukaan iskut eivät kuitenkaan ole johtaneet siihen, että Moskovan ja sen ympäristön asukkaat olisivat nyt uhattuina.

Aiemmin Venäjän puolustusministeriön kerrottiin pitäneen iskuja Ukrainan "terroristihyökkäyksenä".

Venäjän puolustusministeriön mukaan Moskovaan hyökättiin kahdeksalla lennokilla, jotka kaikki pudotettiin.

Lennokit tai niistä pudonnut romu osuivat kahteen kerrostaloon ja aiheuttivat vähäistä vahinkoa. Kukaan ei kuitenkaan loukkaantunut vakavasti.

Sosiaalisessa mediassa julkaistuissa kuvissa näkyi muun muassa savuvanoja taivaalla ja rikkoutunut ikkuna. Lisäksi Telegram-viestipalvelussa on julkaistu videoita, joissa väitetään ilmatorjunnan pudottavan alas lennokkeja Moskovan alueella.

Videoiden tai kuvien aitoutta ei ole pystytty vahvistamaan.

Valtiollisen Tass-uutistoimiston mukaan joitakin katuja suljettiin lennokkihyökkäyksen jälkeen, mutta ne on jo avattu uudelleen. Vaurioituneiden kerrostalojen asukkaat evakuoitiin iskujen jälkeen, mutta he ovat jo päässeet palamaan takaisin.

Moskovan lentokentät ovat uutistoimiston mukaan toimineet koko ajan normaalisti.

Kremliin tehtiin kuluvan kuun alussa drone-hyökkäys, josta Venäjä syytti Ukrainaa. Ukrainan mukaan Venäjä lavasti iskun itse.

Kiovassa jo kolmas iskuyö

Venäjä puolestaan hyökkäsi Kiovaan ja sen ympäristöön ilmasta jo kolmantena yönä peräkkäin. Ukrainan ilmavoimien mukaan kaupunkiin lähetettiin tiistain vastaisena yönä 31 lennokkia, joista 29 pudotettiin.

Viranomaisten mukaan yksi ihminen kuoli ja 13 haavoittui iskuissa. Lisäksi useat rakennukset kärsivät pahoja vaurioita, kertoi yleisradioyhtiö BBC.