Vaalikone: Katso Lapin Kansan vaa­li­ko­nees­ta, kuka eh­dok­kais­ta on lä­him­pä­nä aja­tus­maail­maa­si

Podcast: Mistä tulee Lapin suurin puolue? Kuun­te­le myös, mikä pu­hut­taa ra­ja­kun­nis­sa vaalien alla

Kolumni: Yksi on juh­lis­ta poissa, kun Suomen toi­sek­si suurin kan­sal­lis­puis­to täyttää ta­sa­vuo­sia

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Lapin Kansa 2 kk 59,90 euroa

Mo­ni­toi­mi­mie­hen pitkä ja hauska matka

Simolaisen satusetä Veijo ”Tössänä” Salmela juhli pyöreitä.

Linja-auto Perinneyhdistyksen seinää koristaa runsas valokuvasarja Veljekset Salmela Oy:n historiaa, jota 16.11.2021, 80-vuotta täyttänyt Veijo Salmela esittelee. Tornion raveihin vuonna 1990 Veljekset Salmela Oy lahjoittama loimi palautui takaisin ravilähdön voiton myötä. Salmelan tallin seinää se on koristanut siitä saakka.
Linja-auto Perinneyhdistyksen seinää koristaa runsas valokuvasarja Veljekset Salmela Oy:n historiaa, jota 16.11.2021, 80-vuotta täyttänyt Veijo Salmela esittelee.
Linja-auto Perinneyhdistyksen seinää koristaa runsas valokuvasarja Veljekset Salmela Oy:n historiaa, jota 16.11.2021, 80-vuotta täyttänyt Veijo Salmela esittelee.

Simon Simonkylän Ruikassa lapsuutensa viettänyt poikaviikari vastikään 80 vuotta täyttänyt Veijo Salmela syttyi urheilun henkeen, kun oman kodin pihan läpi vienyt tie kunnan yleisurheilukentälle pöllysi urheiluhenkisistä simolaisista.

Ujolta vaikuttanut Veijo rohkeni lähteä katsomaan, vai karkasiko kotoaan, mitä siellä kentällä oikein tapahtuu. Ensi silmäyksellä katse tarttui pesäpalloilijoihin, eikä se muuta tarvinnut.

– Kyllä siinä pienen pojan pää oli osin sekaisinkin, kun ryhdyttiin pelipukua päälle tyrkyttämään. Niin hauskaa se oli, että jopa yöunetkin tahtoivat jäädä väliin. Tätä kaikkea jatkui vähintään 40 vuotta, hymyilee positiivisuuttaan peittelemättä pelikenttien kakkospolttaja ja kotiuttaja.

Kaksi kertaa Veijo on ollut taistelemassa Kirin joukkueen kanssa silloiseen Pesäpalloliiton pääsarjaan Mestaruussarjaan. Vastassa olivat Seinäjoen Maila-Jussit ja Oulun Lippo. Seinäjoki oli vahva, mutta Oulun kanssa taistelu noususta oli huippuunsa jännittävä.

– On pakko mainita, että silloinen huippulukkari Risto Rantala, tuulennopea koppari ”Kaali Eikka” Tuomo Väyrynen ja kakkosvahti Veikko Kuusela, joka palkittiin useamman kerran vuoden pelaajana, olivat Veijon mielestä joukkueen vahvimmat lenkit.

Veijon pesisuraan on mahtunut pitkän pelaajauran lisäksi paljon valmennusta, leireilyä aina valtakunnan tasolla. Valtakunnan leireillä ympäri Suomea piti olla linja-auton kuljettaja, valmentaja, pelinjohtaja ja ruokahuollon valvoja. Mutta lapsilla oli hauskaa ja sehän oli pääasia.

Autokomppania Oulussa oli autoilun avainasia

Armeijan leivissä autokomppanian palvelus oli linja-autoilun avainasia ”Tössänän” yhtenä leipätöistä. Linja-auton kuljetustoimen lisäksi hän toimi Veljekset Salmela Oy.n korjaamopäällikkönä.

Aikanaan Veljekset Salmela Oy on palkittu Länsi-Pohjan piirin ja Simon yrittäjäpalkinnoilla.

Sittemmin linja-autoliikenteen alasajona seurasi Linja-auto Perinneyhdistyksen kiinnostus ostaa kaikkea vanhaa. Niinpä ostettin korjaamotilat linja-autoineen, joista entinen korjaamopäällikkö pitää nyttemmin huolta uuden omistajan omaisuudesta.

– Muistan ensimmäisen tilausajoni Ivalon kautta Norjan Altaan ja Hammerfestiin, se oli ikimuistoinen nuorelle kuljettajalle. Onneksi matkaseurueella ei ollut kiire. Ajeltiin aina jonkin matkaa ja pysähdyttiin. Siltä reissulta opin todella paljon linja-autoiluun liittyen.

Paljon koululaisia kuljettanut Veijo muistaa paljon eri oppilaiden kertomuksia. Muun muassa eräs poika kerran kysyi häneltä, harjaatko sinä koskaa tukkaasi, tai mistä musiikista pidät.

– Nahkatakki Elvishän on hyvä, kohta poika tuli lähelle ja pani soimaan Elvis-musiikkia.

Kilpailuvietti houkutteli mukaan ravimailmaan

Kun pesäpallon aktiiviura loppui, Salmelan kilpailuvietti oli niin kova, että oli pakko saada jotain tilalle. Piti ostaa hevonen, jolla oli hyvät vanhemmat.

Mukaan tarttui Luonto-Sukka niminen hevonen, jonka hankinnassa uuden omistajan ei tarvinnut pettyä.

– Veljekset Salmela Oy lahjoitti vuonna 1990 Tornion raveihin loimen, eikä sitä voi olla nauramatta vieläkään, kun Luonto-Sukka meni ja voitti tuon loimilähdön vain kymmenen sentin paremmuudella. Siitä asti loimi on komeillut Salmelan hevostallin seinällä.

Luonto-Sukalla omistaja ohjasi kaksi voittoa myös Oulun raveissa. Luonto-Sukan varsa sai nimekseen VS.Pontus sen vuoksi, että Suomessa oli monia Pontus nimisiä hevosia, joten isännän nimikirjaimet eteen kelpasivat.

Pontuksen menstyminen raviradoilla on ollut uskomaton: muun muassa kolme valtakunnallista 65-voittoa.

– Ajoin kerran Oulun raveissa kaksi voittoa VS.Pontuksella. VS.Pontus on lisäksi valtakunnan työmestari vuosilta 2001 – 2002. Lajiin kuului kävely, juoksu ja veto. Todennäköisesti hänellä on vieläkin vedon Suomen ennätys nimissään 28,5 porrasta, uskoo Veijo.

Äidin tokaisu siivitti Tössänä -nimen

- ”Tössänä” nimen sain siitä, kun jouduin käyttämään vanhemman veljen vaatteita. Äiti tokaisi, että kyllä ne tuolle tössäkkeelle riittää. Parpalan Maneesin urheilukentän vieressä asui lisäksi Leinosen Esko, jota sanottiin ”kässänäksi”. Niinpä kyläläiset hehkuttivat, että siinä ne ”Tössänä” ja ”Kässänä” ovat lähdössä yhdessä merelle.

Koko elämänsä Simossa asunut Veijo on ylpeä kotikunnan palveluista.

– En voi enemmän olla ylpea  asuinkunnastani. Mitä Simo olisikaan, jos täällä ei olisi pesäpalloa ja tuulivoimaa sekä loistavan johtamistaidon omaavaa kunnanjohtajaa, painottaa Veijo selvästi liikuttuneena kotiseuturakkaudestaan.

Veijon perheeseen kuuluu kaksi tyttöä ja kaksi poikaa sekä marjastusta harrastava Leena-vaimo.

– Kaksi lastenlasta pelaavat tietysti pesäpalloa, joiden pelejä käyn katsomassa. Tuleepa sieltä aina huudeltua neuvojakin, nauraa ikinuori humoristi Veijo ”Tössänä” Salmela.

Salmela juhli syntymäpäiviään perheen kesken.