Mo­ni­tai­tei­li­ja Niillas Holm­berg monessa roo­lis­sa Ro­va­nie­men vie­rai­lul­la


Niillas Holmberg on kansainvälisesti palkittu runoilija, muusikko ja aktivisti.
Niillas Holmberg on kansainvälisesti palkittu runoilija, muusikko ja aktivisti.
Kuva: Tarmo Lehtosalo

Saamelainen monitaiteilija Niillas Holmberg vierailee Rovaniemellä 11.–12. joulukuuta. Holmbergia kuullaan eri yhteyksissä muun muassa Muurolan kirjastossa, Rovaniemen pääkirjastossa sekä kulttuuritalo Wiljamissa.

Niillas Holmberg on kansainvälisesti palkittu runoilija, muusikko ja aktivisti. Hän on julkaissut kuusi runokokoelmaa ja hänen tekstejään on käännetty yli kymmenelle kielelle.

Musiikkia hän on julkaissut ja esittänyt usean bändin kanssa, kuten YLVA, Niillas Holmberg & Roope Mäenpää ja Nordic Namgar. Holmberg on työskennellyt myös näyttelijänä teatterissa ja televisiossa.

Holmberg tunnetaan suorasukaisena alkuperäiskansojen oikeuksien puolustajina. Hän on ollut mukana useissa liikkeissä, jotka vastustavat kestämätöntä luonnonvarojen käyttöä Saamenmaalla.

Niillas Holmberg esiintyy Rovaniemellä myös yhdessä Mir-0:n kanssa. Esitys yhdistää musiikkia, joikua ja runonlausuntaa livelooppaamalla.
Niillas Holmberg esiintyy Rovaniemellä myös yhdessä Mir-0:n kanssa. Esitys yhdistää musiikkia, joikua ja runonlausuntaa livelooppaamalla.
Kuva: Katja Gauriloff

Holmberg esiintyy Rovaniemellä yhdessä Mir-0:n kanssa Muurolan kirjastossa sekä TÄ! -kulttuuriklubilla Wiljamissa. Miro Mantere a.k.a. Mir-0 on kansainvälisesti esiintyvä muusikko, säveltäjä, äänitaiteilija ja yksi livelooping pioneereista Suomessa. Hän on tehnyt musiikkia elokuviin ja teatteri- ja sirkusesityksiin sekä tuottanut levyjä.

Holmbergin ja Mir-0:n esitys yhdistää musiikkia, joikua ja runonlausuntaa livelooppaamalla. Wiljamin konsertissa kuullaan myös uutta tulokasta lauluntekijärintamalla, kun lavalle nousee indiefolk artisti Ante Jalvela.

Pääkirjastossa Niillas Holmbergia haastattelee musiikkiosaston erikoiskirjastonhoitaja Jaakko Laitinen. Haastattelussa avataan Holmbergin vivahteikasta uraa taiteen ja aktivismin parissa.

Tilaisuudessa kuullaan myös otteita Holmbergin uudesta, syksyllä julkaistusta runokokoelmasta Jalkapohja. Kokoelma alleviivaa ihmisen ja maan välistä yhteyttä. Se ylistää luontoon liittyvää perinnetietoa ja samalla kyseenalaistaa sen soveltuvuutta moderniin aikaan ja mieleen.

Holmbergin vierailut järjestää Rovaniemen kaupungin kulttuuritoimisto ja kirjasto.

Niillas Holmberg ja Mir-0 ke 11.12. klo 18  Muurolan kirjastossa. Vapaa pääsy.

Niillas Holmberg to 12.12. klo 17 pääkirjaston Lapponica-salissa. Jaakko Laitinen haastattelee. Vapaa pääsy.

Niillas Holmberg & Mir-0, Ante Jalvela to 12.12. klo 20 TÄ! -kulttuuriklubilla Wiljamissa. Liput 8/10 e käteisellä.