Politiikka: Miksi kes­kus­ta rii­taut­ti luon­non­suo­je­lu­lain, Katri Kul­mu­ni?

Kunniamerkit: Ta­sa­val­lan pre­si­dent­ti myönsi tämän vuoden kun­nia­mer­kit – katso Lapin pal­ki­tut

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Mo­ni­muo­toi­suus on aina pai­kal­lis­ta

Luontokadosta puhutaan pääasiassa globaalina kriisinä. Ajattelemme, että monimuotoisuuden köyhtyminen ei koske meitä, vaikka 2019 Suomessa tehty lajien uhanalaisuusarviointi osoittaa uhanalaisten lajien ja elinympäristöjen lisääntyneen.

Biodiversiteettia eli elävää monimuotoisuutta voidaan tarkastella lajien, elinympäristöjen ja geenien monimuotoisuuden tasoilla. Populaatioiden ja ekosysteemien kautta lähestyminen tekee asian ymmärrettäväksi ja paikalliseksi. Ounasvaaran hömötiaiset, kuukkelit ja pyyt ovat omia populaatioitaan joiden koti on vaaralla. Jos elinolosuhteita heikennetään, tai ympäristöä kavennetaan esimerkiksi rakentamisen tieltä, populaatio häipyy tai heikkenee.

Ekosysteemit ovat eliöiden ja ympäristötekijöiden muodostamia kokonaisuuksia. Jos jokin osa siitä poistetaan tai olosuhteet muuttuvat, saattaa koko ekosysteemi romahtaa. Vieraslajit horjuttavat niitä myös helposti – hyvinä esimerkkeinä kyttyrälohi Tenolla ja lupiini, joka tukahduttaa ketokasvit.

Ekosysteemit tuottavat tuotanto-, ylläpito-, sääntely- ja kulttuuripalveluita.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.