Vastaa kyselyyn: Miten vie­tät­te tal­vi­lo­maa, vai­kut­taa­ko ra­ha­ti­lan­ne suun­ni­tel­miin?

häiriöt: Kaleva Median lehtien App­le-so­vel­lus­ten häiriö saattaa haitata käyttöä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Miten kor­ja­taan koh­taan­to-on­gel­ma?

Suomea on vaivannut jo vuosia dilemma; on työttömyyttä ja samalla runsaasti avoimia työpaikkoja. Aiemmat hallitukset ovat hellällä kädellä ohjanneet työtä vailla olevia kohti työvoimaa kaipaavia työnantajia huonolla menestyksellä.

Ihmiset ovat liiaksi kiintyneet kotiinsa tai jokin muu tunnesyy estää rientämästä kohti uusia seikkailuja ja ottamasta heille kuuluvaa vastuuta valtion kestävyysvajeesta.

Nyt kuuluu kummia Sodankylästä, iglujen luvatusta maasta. On todistettu Pekkarisellekin, että Lapista löytyy muutakin kuin malmeja ja energiaa Euroopan tarpeisiin – todellista osaamista.

Palkittu ja arvostettu yrittäjä on keksinyt, miten työvoima saadaan ottamaan vastaan ja tekemään töitä mukisematta turhia vaatimatta. Riistetään työvoimalta ihmisarvo, itsetunto ja valinnan mahdollisuus oman elämän hallinnasta. Tehdään heistä pelokkaita alamaisia, jotka tottelevat käskyä hakeutua töihin vaikkapa Sipoosta Sallaan.

Miten unelma saavutetaan? Perustetaan koulutusleirejä luonnon keskelle. Esimerkiksi Kittilästä Saattoporan alueelta löytyy hyvin tilaa ja infraa.

Leirin vetäjiksi palkitaan armeijasta pois potkittuja simputtajia ja muita elämäänsä turhautuneita päällepäsmäreitä. Heidät lähetetään aluksia pariksi viikkoa Pohjois-Koreaan ottamaan oppia, miten leiriolot käytännössä järjestetään. Leirien perustamiseen jälkeen kaikki työttömät kuskataan uudelleenkoulutukseen. Vastaan hangoittelijat viedään poliisin kyyditseminä.

Tämän jälkeen työvoima saa osakseen reipasta leirielämää, jossa huomioidaan yksilölliset ominaisuudet. Uudelleenkoulutuksen jälkeen tuleva työntekijä on luopunut itsetunnosta ja -arvosta sekä kaikista työsuhteeseen liittyvistä oikeuksista. Vain työntekoon liittyvät velvollisuudet ovat voimassa. Leiriltä pääsee pois vasta, kun työnantaja osoittaa leiriläiselle työpaikan ja siihen kuuluvan majoituksen.

Näin menetellen työnantajat voisivat valita ihmismassasta heille sopivat työn suorittajat. Jo loppuisi kohtaanto-ongelma. Usko, että nykyhallitus on kykenevä viemään läpi tämän isänmaan pelastamiseksi välttämättömän uudistuksen.