pääkirjoitus: Sodan pelko on turha, Venäjä ei ole hyök­kää­mäs­sä Suomeen

kolumni: Pes­si­mis­ti tietää, että kesä meni jo – on jo aika stres­sa­ta tulevaa talvea

Podcast: Kar­va­lak­ki­do­ku­ment­ti osa 5: Eevi, Reino, Piija ja Kek­ko­nen

Mitä prin­ses­sa Diana todella sanoi – BBC tarttui vielä kerran vuonna 1995 tehtyyn ko­hu­haas­tat­te­luun, mutta do­ku­ment­ti lu­nas­taa paik­kan­sa

Prinsessa Diana oli tyyli-ikoni ja monien ihailema edustusnainen. Tässä hän on presidentti Bill Clintonin seurassa.
Prinsessa Diana oli tyyli-ikoni ja monien ihailema edustusnainen. Tässä hän on presidentti Bill Clintonin seurassa.
Kuva: Credit: ZUMA Press, Inc. / Alamy Stock Photo

Historia: Prinsessa Dianan haastattelu


Walesin prinsessa Diana (1961–1997) oli yksi Britannian kuninkaallisen perheen kohutuimmista henkilöistä, jota toimittajat jahtasivat hänen traagiseen kuolemaansa saakka. Voisi luulla, että hänestä on jo sanottu kaikki tarpeellinen ja vähän liikaakin.

BBC on kuitenkin tarttunut vielä kerran vuonna 1995 tehtyyn kohuhaastatteluun, joka johti prinssi Charlesin ja prinsessa Dianan avioeroon ja sai muutenkin aikaan valtavan kohun.

Hyvin tehdyssä ja tasapuolisessa ohjelmassa keskustellaan muun muassa siitä, miksi Diana suostui salassa valmisteltuun haastatteluun. Oliko hän vain hämmentynyt nainen, joka puhui ohi suunsa vai laskelmoiva yksilö, joka tiesi tarkkaan, mitä teki.

Hovi oli tietenkin kauhuissaan, kun Diana paljasti haastattelussa koko yksityiselämänsä kuten molemminpuoliset aviorikokset ja synnytyksen jälkeisen masennuksensa. Dianaa syytettiin vainoharhaiseksi hulluksi ja oman pesän likaajaksi.

Diana täyttäisi 60 vuotta ensi kesänä

Ensi kesänä prinsessa Diana täyttäisi 60 vuotta ja sensaatiomaisesta haastattelusta on kulunut yli neljännesvuosisata. On aivan perusteltua tarkastella asioita uudelleen nykypäivän valossa. Vaikka ei olisi kiinnostunut kuninkaallisista eikä Diana-myytistä, tuore historiadokumentti lunastaa paikkansa.

Haastattelullaan prinsessa Diana osoitti, että mielenterveydestä voi ja pitää puhua avoimesti.

TV1 klo 19.00