Ulkomaat: Boris Johnson eroaa kon­ser­va­tii­vi­puo­lueen joh­dos­ta, jatkaa pää­mi­nis­te­ri­nä syksyyn

Kulttuuri: Ro­va­nie­mi vah­vas­ti esillä Antti Tuiskun sta­dion­kei­koil­la syk­syl­lä

Kolumni: En muista, että olisin koskaan tun­te­nut tar­vet­ta suu­ko­tel­la tun­te­mat­to­man ihmisen kättä kadulla – en ku­vit­te­le, että miehet ovat ole­mas­sa vain minua varten

Mitä hal­li­tuk­sen ko­ro­na­nyrk­ki linjasi ja suo­sit­ti? Katso kes­kei­set asiat

Hallituksen koronaministerityöryhmä oli koolla perjantaina tuntien ajan aina myöhäiseen iltaan asti. Kokouksen tuloksena olivat seuraavat linjaukset ja suositukset:

– Voimassa olevia rajoitustoimia jatketaan toistaiseksi tammikuun loppuun asti. Myös sisärajavalvontaa jatketaan.

– Alueita ohjataan ottamaan käyttöön koko maassa kaikki tartuntatautilain 58g-pykälän mukaiset toimet, mikä tarkoittaa kaikkien sisätilojen sulkupäätöksiä. Tämä koskee myös lasten ja nuorten harrastustoimintaa.

– Kaikkien ravintoloiden aukioloaikaa rajataan lain määräämään maksimiin eli kello 18:aan. Anniskelu päättyy klo 17. Asiaa koskeva valtioneuvoston asetus on tarkoitus antaa niin nopeasti kuin alkuviikosta voidaan.

– Ministerityöryhmä keskusteli ravintoloiden sulkemisesta kokonaan, mutta päätöstä ei tehty. Asiasta tilataan lisäselvityksiä, joita käsitellään ensi viikolla.

– THL:n suosituksen mukaisesti valtakunnallista etäopetussuositusta ei anneta. Etäopetuspäätökset on kuitenkin tehtävä alueellisesti siellä, missä tautitilanne sitä edellyttää.

– Koulujen ja oppilaitosten terveysturvallisuutta parannetaan vauhdittamalla lasten ja nuorten rokotuksia ja lisäämällä kotitestaamista. Testausta suositellaan tehtäväksi kahdesti viikossa perusasteen ja toisen asteen oppilaille. Jos opetusryhmässä todetaan useita tartuntoja, voidaan testausta lisätä tartuntataudeista vastaavan lääkärin päätöksellä esimerkiksi 3–5 kertaan viikossa.

– Koko koululuokka voidaan asettaa karanteeniin, jos luokassa on yksikin tartuntatapaus.

– Hallitus suosittaa, että sisätiloissa järjestettävissä yksityistilaisuuksissa perheen ulkopuolisia henkilöitä voi olla maksimissaan viisi. Lisäksi suositellaan kaikkiin kohtaamisiin kotitestausta.

– FFP2-kasvomaskien käyttöä suositellaan laajennettavaksi. THL ja Työterveyslaitos antavat tarkemmat ohjeet tästä mahdollisesti heti ensi viikolla.