Vaalikone: Katso Lapin Kansan vaa­li­ko­nees­ta, kuka eh­dok­kais­ta on lä­him­pä­nä aja­tus­maail­maa­si

Podcast: Miksi edes kam­pan­joi­da, kun edus­kun­ta­paik­ka vaatisi ih­met­tä? Vie­raa­na Eemeli Kajula ja Elina Kuula

Kysely: Oletko kokenut tai to­dis­ta­nut häi­rin­tää ur­hei­lus­sa?

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Lapin Kansa 2 kk 59,90 euroa

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Mistä neu­vo­tel­tiin ennen tal­vi­so­taa

Erkon arkistot eivät ole julkisia (Toukomies 1.4. LK). Ne ovat olleet vain muutaman tutkijan käytössä ja tiettyä tarkoitusta varten. Kansakunnan toipuminen katastrofista ottaa aikansa. Manninen ja Häikiö ovat tästä hyviä esimerkkejä. Historian objektiivinen tutkiminen saa odottaa vähintään sata vuotta.

Mannerheim oli ennen sotaa puolustusneuvoston puheenjohtaja. Hän näki, että Suomi ei ole valmis sotaan, mihin Erkon jyrkkä kanta rajan tarkistukseen oli johtamassa. Hän erosi tehtävästään.

Paasikivi oli Tarton rauhan neuvottelija ja Moskovan suurlähettiläs, joka oli hyvin perillä Stalinin politiikasta. Näiden miesten neuvot Erkko ohitti.

Stalin oli tosissaan Suomen kanssa käydyissä neuvotteluissa. Sitä osoitti se, että hän osallistui henkilökohtaisesti neuvotteluihin. Hänen ehdotus, ei vaatimus, oli että rajaa siirretään Leningradin edustalla 32 kilometristä 50 kilometriin ja Suomenlahden saaret vuokrataan 30 vuodeksi Neuvostoliitolle.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.