Kolumni: Suoraa puhetta äi­tiy­des­tä

Salakuljetus: Nuus­ka­ral­li romahti län­si­ra­jal­la, ni­ko­tii­ni­pus­sien myynnin va­pau­tu­mi­nen muutti ti­lan­teen

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Minäkin moitin po­lii­sia

Poliisihallituksen mukaan poliisi toimi väärin, kun se kielsi helmikuussa Aalistunturilla kuvaamisen, kun poliisi tuhosi kolmijalan.

Kansalaisten tietämys oikeuksistaan, etenkin muun muassa sananvapauteen liittyen on viime vuosina merkittävästi lisääntynyt. Kiitos siitä muun muassa eräille aktivisteille.

Kuitenkin, vaikka tietämys sananvapaudesta ja muistakin säädöksistä on kansalaisten keskuudessa lisääntynyt, niin tieto lain oikeasta tulkinnasta ei näytä tavoittaneen poliiseja.

Itse uskon, että kovapäisinkin poliisi vähitellen oppisi, jos poliisin rikkoessa lakia siitä seuraisi rangaistus, kuten yleensä rikoksesta seuraa tavalliselle kansalaiselle.

Kuitenkin nykyisin on niin, että kun poliisi tai joku muu viranomaistoimija tekee rikoksen, niin harvoin sitä poliisi edes tutkii. Jos kuitenkin tutkii, niin tyypillinen lopputulos on, että rikos oli vähäinen ja säädökset epäselviä, joten syytettä ei nosteta.

Säädösten "epäselvyys" oli merkittävässä roolissa siinäkin, että Elokapinan mielenosoittajia pahoinpidelleitä poliiseja ei tuomittu edes varoituksiin, sakoista puhumattakaan.

Toisaalta merkitystä on silläkin, että "ei korppi...", joten tutkinnat tehdään puutteellisesti, jopa virheellisesti. Toki niinkin, että ihmiset usein kantelevat laillisuusvalvojalle, joka on menettelynä huonoa heikompi ja hidas. Miksi?