Politiikka: Miksi kes­kus­ta rii­taut­ti luon­non­suo­je­lu­lain, Katri Kul­mu­ni?

Kunniamerkit: Ta­sa­val­lan pre­si­dent­ti myönsi tämän vuoden kun­nia­mer­kit – katso Lapin pal­ki­tut

Joulukalenteri: Mitä löytyy Lapin Kansan jou­lu­ka­len­te­ris­ta? Avaa päivän luukku tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Miksi Uk­rai­nan sota on syypää ener­giak­rii­siin, vai onko se?

Mietitäänpäs hieman tätä nykyistä verbaliikkaa, sanojen ja termien käyttöä. On ollut koronakriisi, on Ukrainan sodan kriisi ja nyt energia-/sähkökriisi.

Istuva hallitus on selitellyt vuosittaisten menojen lisäämistoimia, velanottoa ja huonoa talouden tilaa aina kulloinkin sopivalla kriisillä. Pääministeri Sanna Marin puhui Suomen elävän sotataloudessa. Termi sai monet ajattelemaan, mitä muuta mahtaa olla liioiteltu.

Maailmassa on ollut sotia ja muita kriisejä ihan jatkuvasti, mutta eivät ne ole aiheuttaneet tällaista hintojen nousua ja inflaatiota. On ollut sotia Afganistanissa, Iranissa, Irakissa, Syyriassa. On ollut maanjäristyksiä, ja Tyynenmeren tsunamin muistavat kaikki. Näissä henkensä on menettänyt kymmeniä tuhansia ihmisiä ja aineelliset tuhot ovat olleet valtavia. Kaupunkeja ja alueita on tuhottu ja/tai niitä on tuhoutunut paljon. Silti koskaan aikaisemmin ei ole laitettu niiden syyksi maanosien laajuista taantumaa, inflaatiota ja polttonesteiden/energian hinnannousuja.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.