Vastaa kyselyyn: Miten vie­tät­te tal­vi­lo­maa, vai­kut­taa­ko ra­ha­ti­lan­ne suun­ni­tel­miin?

Kolumni: Totuus odottaa yhä ker­to­jaan­sa

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Miksi rahat las­ten­suo­je­lus­sa kul­keu­tu­vat si­jais­huol­toon?

Jos haluaisimme tukea perheitä, silloin rahojen tulisi kulkeutua perheiden eikä sijaisperheiden tukemiseen. Tässä kohdin on selkeästi havaittavissa lastensuojelun todella vääristynyt toimintatapa.

Ei ole lasten edun mukaista erottaa lapsia vanhemmistaan ja muista tärkeistä ihmisistä yksityisten toimijoiden voitontavoittelun vuoksi. Lastensuojelujärjestöt tarjoavat esimerkiksi Pride-koulutusta sijaisvanhemmille. Miksi tällaista koulutusta ei voisi järjestää vanhemmille ja lasten muille läheisille? Sijaisperheet saavat muutenkin tukea lasten harrastuksiin ja muihin lapsista aiheutuviin menoihin.

Tällä hetkellä jokainen uusi sijoitettu lapsi sijaisperheessä, perhekodissa tai muussa lastensuojelulaitoksessa saa kertakorvauksena noin 3000 euroa lapsen tarvitsemiin tavaroihin ynnä muuhun. Tuo summa on käsittämättömän suuri!

Siksikö lapsia halutaan myös kierrättää, kun tuon summan käyttöä ei edes valvo mikään taho? Missä on perheille annettava tuki?

Miksi keskustelua lastensuojelun toiminnan eettisistä ja perhettä tukemattomista toimintatavoista ei ole syntynyt? Nähdäänkö lapset vain ylikansallisten yhtiöiden voittoa tuottavina yksilöinä?

Rahan määräämätön valta on vääristänyt koko lastensuojelun, ja se aiheuttaa tuhansille perheille suunnatonta kärsimystä ja ahdistusta. Lapset saatetaan erottaa läheisistään ja kiinnittää näihin uusin perheisiin tai laitoksiin vieraiden ihmisten hoidettaviksi.

Eikö kukaan ajattele, miltä tällainen toimintatapa lapsista ja heidän läheistään tuntuu? Sekava maailmantilanne vaikuttaa meihin kaikkiin. Miksi aiheutamme lapsiperheille lisää taakkaa toimimattomalla lastensuojelulla?