Pääkirjoitus: Opis­ke­li­joi­den kou­lu­val­tauk­sia ei pidä nähdä vain va­sem­mis­to­pro­vo­kaa­tio­na

Kolumni: Tal­koi­lu on ur­hei­lu­seu­roil­le voi­ma­va­ra, josta hyö­ty­vät kaikki

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Mikä on kes­kus­tan saa­me­lais­po­liit­ti­nen linja?

Saamelaisten tiedossa oli, että keskustan Lapin kansanedustajat vastustavat saamelaiskäräjälain muutosta laillisuusvalvojien ja ihmisoikeuselinten huomautuksista huolimatta. Toivoa oli, ettei se olisi koko keskustan kanta. Mitkä ovat keskustan ja Lapin piirin saamelaispoliittiset linjaukset tai tavoitteet? Minulle ne ovat epäselviä.

Edustajanne saamelaiskäräjälakitoimikunnassa tulee saamelaisten kotiseutualueen ulkopuolelta. Hänelle eikä keskustalle käynyt saamelaismääritelmän muutosesitys. Miksi? Katsotteko, että YK:n ihmisoikeus- ja rotusyrjinnän vastaisen komiteoiden ratkaisut ovat virheellisiä ja että ne voidaan ohittaa selityksittä?

Keskustalaisten on hyvä tiedostaa, että nykyinen saamelaisten kotiseutualue määräytyi sen mukaan, missä saamelaiskulttuuri on ollut elävää silloin, kun valtiovalta näki tarpeen suojella saamelaiskulttuurin säilymistä ja kehittämistä. Kotiseutualueen ulkopuolella saamelaisuus ei ole pystynyt selviytymään. Jos keskusta ajaa nyt politiikkaa, jossa lappilaiset voivat vanhoihin verokirjamerkintöihin vedoten hakeutua käräjien vaaliluetteloon niin, ajatteko myös kotiseutualueen laajennusta käsittämään koko Lapin Kittilää, Pelloa ja jopa Kainuun Kuusamoa myöten?

Missään ei tule esille, että muun Lapin tai Kainuun liittäminen kotiseutualueeseen on puolueenne tavoite tai miten näillä alueilla olevien kieltä, kulttuuria ja perinteisiä elinkeinoja vahvistetaan, kehitetään tai elvytetään.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.