Tulipalot: Ro­va­nie­men Kar­von­ran­nas­sa paloi oma­ko­ti­ta­lon sau­nas­sa – yksi savua hen­git­tä­nyt jat­ko­hoi­toon

Lakko: Työ­tais­te­lu kes­keyt­tää ju­na­lii­ken­teen ensi tors­tai­na vuo­ro­kau­den ajaksi, lakko ei koske Poh­jois-Suo­men hen­ki­lö­yö­ju­na­lii­ken­net­tä

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Mikä on Arinan viesti?

Tervolan Louen kauppaa uhkaa sulkeminen. Pirjo ja Joonatan Rytkönen käyttävät lähellä kotiaan sijaitsevan kaupan palveluja säännöllisesti.
Tervolan Louen kauppaa uhkaa sulkeminen. Pirjo ja Joonatan Rytkönen käyttävät lähellä kotiaan sijaitsevan kaupan palveluja säännöllisesti.
Kuva: Jussi Saarela

Arina viestittää jäsenilleen, että se on pohjoisen lasten ja nuorten puolta. Viestistä käy ilmi, että se on kuluneen kymmenen vuoden aikana reilun puolen miljoonan arvosta tukenut lasten ja nuorten toimintaa ja aikoo jakaa tänä vuonna 50 000 euroa. Hyviä kohteitahan harrastusyhteisöt ja hyväntekeväisyyskohteet ovat, mutta mikä on osuuskauppaliikkeen perusajatus?

Samaan aikaan kun Arina on lopettanut monia maaseudun kauppoja, varoja on ollut runsaasti jakaa hyväntekeväisyyteen. Ylijäämiä on ollut, Arinalla ja yleensä S-ryhmällä pyyhkii hyvin. Suunnitellaan tornihotellin rakentamista Rovaniemelle ja Kuusamoon – ja Louen kaupan lopettamista. Tosin koko ajan rauhoitellaan, ettei päätöksiä ole tehty. Kyse on 20 kilometrin säteellä ainoasta kaupasta.

Arina on valmis luopumaan 1,3 miljoonan euron vuotuisesta voitollisesta liiketoiminnasta ja jättämään laajan alueen ihmiset vaille päivittäispalvelua. Nelostien kulkijatkin jäisivät vaille kauppaa ja tankkauspaikkaa. Onko Arinan johdolla mielessä osuuskauppaliikkeen perusajatus eli tuottaa hyviä kauppapalveluja? Vai eikö niitä pitäisi tuottaakaan maaseudulle?

Louen kaupan lopettamisaikeista oli yleisötilaisuus Tervolan kunnantalolla. Miksi tilaisuutta ei järjestetty Louella? Kirkonkyläläiset eivät asioi Louella. Jos kauppa Louelta lopetetaan, sen asiakkaat suhahtavat näppärästi Keminmaahan, Kemiin ja Tornioon sekä Muurolaan ja Rovaniemelle. Vilkkaan Ryynäsenniemen karavaanarialueen asiakkailtakin jäisi lähin kauppapalvelu pois.

Arinan tilaisuudessa johdon sanoma oli, että yhtiön ei kannata jatkaa, eikä investoida parempaan kauppatilaan. Agenda tuli selväksi madonluvuilla, joita johtaja junttasi kalvolla toisensa perään – tilastoja asukkaista, myynnistä ja tuoteryhmistä.

Saattoi ehkä olla yllätys, että yleisö oli eri mieltä – kyläyhdistys, valtava nimilista sekä yrittäjien ja kunnanisien puheenvuorot. Arinalla menee hyvin. Varaa on, mutta mihin sitä käytetään? Mitä linjaa vetää johto? Entä edustajisto, asiakasomistajien edustajat? Minkä instanssin valta ulottuu toisen yli? Entä osuuskauppaliikkeen perustavoitteet?

Ainahan pitää olla "oma vara, vierhan vara ja jäämisen vara". Mutta mihin varat käytetään?