Kysely: Suo­ma­lai­set huo­mioi­si­vat Poh­jois-Suo­men muut­tu­neen aseman ja mah­dol­li­suu­det hal­li­tus­oh­jel­mas­sa

Kolumni: Turha kuolema herätti ruot­sa­lai­set

Pääkirjoitus: Lo­hen­ka­las­tus­kiel­to pa­kot­taa Uts­joel­la pai­kal­li­set ra­ken­ta­maan uu­del­leen arkensa

Asuntolainat: Nyt voit katsoa ajan­ta­sai­set eu­ri­bor-ko­rot Lapin Kansan netistä

Mainos: Tilaa Lapin Kansa Digi koko vuodeksi samaan hintaan: 12,90 € / kk + 1 kk kaupan päälle, tilaa tästä

Tilaajille

Mika Aaltola ko­ven­tai­si pa­kot­tei­ta Ira­nil­le, joka aseis­taa Venäjää tap­pa­vil­la droo­neil­la – "Miten oi­keu­de­ton­ta sotaa tukeva valtio saa­tai­siin ai­soi­hin?"

Ulkopolitiikan asiantuntija Mika Aaltola on noussut kansansuosikiksi Ukrainan puolustustaistelun kommentoijana. Maanantaina uuden kirjansa julkistanut Aaltola ei sano ehdottomasti "ei" presidenttiehdokkuudelle – mutta mieluummin hän puhuu Iranista. Aaltolan mukaan Iranin kansannousu antaa toivoa, mutta Ukrainan tilanteen parantamiseksi se on vaikea tie.

Ulkopoliittisen instituutin johtajan Mika Aaltolan mukaan Euroopan unionin pitäisi pohtia, miten Iran saataisiin kuriin.

Yhdysvallat on jo Aaltolan mukaan laventanut pakotteitaan Iranille, mutta EU:nkin olisi Aaltolan mukaan syytä olla hereillä.

Maanantaina Venäjä pommitti Kiovaa iranilaisilla drooneilla.

– Iraniin kohdistuu jo paljon pakotteita, mutta nyt kannattaa miettiä, mitä voitaisiin vielä sanktioida. EU:ssakin kannattaa miettiä, miten tämä oikeudetonta sotaa tukeva valtio saataisiin aisoihin. Erityisesti siviiliväestöä tuhoavan aseistuksen antaminen Venäjälle pitäisi saada loppumaan, Aaltola sanoo.

– Iranhan on nyt antamassa myös ohjuksia, ja Venäjä käyttää niitä siviilikohteita vastaan. Tämän tulppaamiseen kannattaa kiinnittää huomiota.

Aaltola muistuttaa, että Ukraina tarvitsee ilmatorjuntaa ja tehokkaita vastatoimia Venäjän käyttämiä iranilaisia ohjuksia ja drooneja vastaan.

Iranin antamalla aseavulla on ollut hänen mukaansa myös negatiivinen seuraus  Venäjälle.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.