Porocup: Luonto näytti voi­man­sa – kisa jou­dut­tiin kes­keyt­tä­mään

kolumni: Kuka sinä olet sil­loin, kun kukaan ei ole kat­so­mas­sa?

pääkirjoitus: Esi­mer­kil­lä on voimaa

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan - tutustu ja hae tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Mihin katosi jäkälä?

Toivottavasti jäkälä kuuluu kasvikuntaan. Jäivät botaniikan opiskelut vähälle eli joku viisaampi voi korjata asian. Tuskin jäkälä kuuluu kivikuntaankaan, vaikka se kuivana on aika kovaa. Eläinkuntaankaan se ei kuulu, koska sillä ei ole raajoja, eikä se kuulu enää edes maakuntaan.

Vielä 1940–1950-luvulla metsissä oli hienoja jäkäläkankaita, paksuus oli 5–10 senttiä ja väri vaalean vihreä. Olen nähnyt viimeksi jäkälää auton lavalla paaleissa.

Mihin Lapin kansalliskasvi on kadonnut? Nykyään kaikesta voi syyttää ilmastomuutosta, mutta en sitä tutkimatta usko. Kalajoella ja Hailuodossa jäkälää edelleen kasvaa. Sieltä varmaan puuttuu jokin jäkälää uhkaava tekijä. Jos kyse on ihmisen ahneudesta ja rahanhimosta johtuva tekijä, se on todella vaikea ongelma ratkaistavaksi.

Esitänkin, että Lapin liitto perustaisi työryhmän, jossa edustettuna olisivat eri alueet, intressiryhmät ja huippuasiantuntijat tehtävänään selvittää jäkälän katoaminen Lapista ja toimenpiteet sen palauttamiseksi luontoon.

Toivottavaa on, ettei työryhmän perustaminen aiheuta lapsellisia kiukunpuuskia ja ulosmarsseja raamit kaulassa, vaan edetään sovussa ja iloisesti yhteiseen päämäärään pyrkien, kuten aikuisten kuuluu toimia.