Kannanotto: Por­mes­ta­ri ei innosta kaikkia Enon­te­kiöl­lä – vii­si­tois­ta val­tuu­tet­tua vaatii, ettei por­mes­ta­ria edes har­kit­tai­si

Historia: Pi­ka­luis­te­lun kul­tai­set vuodet osuivat 1960-lu­vul­le – Lapin Lukko oli ai­koi­naan Suomen joh­ta­via luis­te­lu­seu­ro­ja ja kas­vat­ti monta olym­pia­edus­ta­jaa

Koronarajoitukset: Ko­ro­na­mi­nis­te­ri­työ­ryh­mä pidensi ruo­ka­ra­vin­to­loi­den au­ki­olo­ai­ko­ja kol­mel­la tun­nil­la – mi­nis­te­reil­lä haluja jatkaa ra­joi­tus­ten ke­ven­tä­mis­tä myös esi­mer­kik­si teat­te­reis­sa ja kun­to­sa­leil­la

Mies ja koira mie­li­ku­vi­tus­mat­koil­la Jukka Tar­kiai­sen va­lo­ku­vis­sa

Jukka Tarkiaisen valokuvakollaasi Napapiirillä saimme muotivinkkejä. Alkuperäinen mustavalkoinen valokuva: Saarinen, UA, Rovaniemen Talvimuotipäivät 17.-19.9.1964. Malli: Lenita Airisto. Journalistinen kuva-arkisto.
Jukka Tarkiaisen valokuvakollaasi Napapiirillä saimme muotivinkkejä. Alkuperäinen mustavalkoinen valokuva: Saarinen, UA, Rovaniemen Talvimuotipäivät 17.-19.9.1964. Malli: Lenita Airisto. Journalistinen kuva-arkisto.
Kuva: Jukka Tarkiainen

Mies ja koira tekevät mielikuvitusmatkoja menneeseen ja eri puolille Eurooppaa Jukka Tarkiaisen valokuvissa. Hahmopari syntyi koronakeväänä 2020 dokumentaarisen valokuvauksen ohella.

Korona-aikana Tarkiainen alkoi kuvata itseään ja koiraansa arkisissa puuhissaan. Kuvankäsittelyssä hahmot alkoivat sijoittua erilaisiin maisemiin ja ympäristöihin. Kun museovirasto vapautti tuhansia kuvia vapaaseen käyttöön, alkoivat mies ja koira seikkailla myös menneessä ajassa.

Mies ja koira -kuvia on syntynyt reilut sata ja niistä Tarkiainen on koonnut myös kuvakirjan. 60-sivuisessa kirjassa hahmot seikkailevat pohjoisen luonnon lisäksi muun muassa 1960-luvun Napapiirillä, 1970-luvun Rovaniemellä ja 1930-luvun Sodankylässä.

Sodankylässä vaikuttava Tarkiainen on tullut tunnetuksi lappilaisena bändimuusikkona Jalla Jalla ja Desert Planet -yhtyeistä. Molemmat yhtyeet saivat vastakaikua myös ulkomailla, ja bändejä on palkittu kulttuuripalkinnoilla. Kypsemmällä iällä  Tarkiaista on valokuvan ohella kiinnostanut liikkuva kuva. Hän on tuottanut ja ohjannut muutaman lyhyen dokumentin Erämaateatteri Paulaharjusta ja useita videoita mm. Sodankylän elokuvajuhlille.

Mies ja koira – Jukka Tarkiaisen valokuvataidetta 30.12. saakka Rovaniemen pääkirjaston aulassa.