työtaistelut: Yk­si­tyi­sen so­siaa­li­pal­ve­lu­alan työ­rii­das­sa ei vielä sopua – uudet lakot uh­kaa­vat alkaa kes­ki­viik­ko­na

kolumni: Säh­kö­tuet olivat pa­niik­ki­rat­kai­su, jossa rahaa jaet­tiin surutta myös rik­kail­le

Mielipide: Pel­ko­sen­nie­mi ei ole krii­si­kun­ta

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Met­sä­ta­lout­ta ja po­ron­hoi­toa sa­moil­la heh­taa­reil­la

Näkökulma

Metsähallituksen hallinnassa on yhteensä 9,2 miljoonaa hehtaaria maa-alueita eli kolmasosa Suomea. Valtaosa sijaitsee poronhoitoalueella.

Kaksi kolmasosaa Metsähallituksen hallinnassa olevasta maapinta-alasta on muussa kuin metsätalouskäytössä. Monikäyttömetsätaloutta harjoitetaan 2,8 miljoonalla hehtaarilla. Laajat suojelualueet, metsätalousalueiden luontokohteet ja niiden väliset ekologiset yhteydet muodostavat kattavan alue-ekologisen verkoston valtion maille. Poro hyödyntää kaikkia näitä alueita ja elää myös metsätalouden kanssa samoilla hehtaareilla.

Metsähallituksen maankäytön suuntaviivat ja luonnonvarasuunnitelmakohtaiset hakkuumahdollisuudet määritellään alueellisessa suunnittelussa. Poronhoitoalueella luonnonvarasuunnitteluun osallistuvat myös porotalouden edustajat. Niissä on määritelty poronhoidon kannalta toteutettavia keskeisiä toimenpiteitä, kuten paliskuntakohtaiset tärkeiden laidunalueiden kartoitukset Lapissa ja sähköisen poropaikkasovelluksen käyttöönotto osaksi sujuvaa yhteistyötä ja osallistamista.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.