Onnettomuudet: Mal­mi­ju­na suistui jälleen rai­teil­taan

Kuvagalleria: Pidetyn kiek­ko­ero­tuo­ma­rin ura päättyi Ro­va­nie­mel­lä

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan - tutustu ja hae tästä

Pääkirjoitus

Met­sä­hal­li­tus jul­kai­si erä­eti­ke­tin met­säs­tä­jil­le ja ka­las­ta­jil­le – oh­jeil­le on tar­vet­ta, sillä yhä useampi aloit­taa har­ras­tuk­sen omin päin ja ilman ko­ke­neem­pien neuvoja

Eräetiketti antaa ohjeita muun muassa turvalliseen aseenkäsittelyyn.
Eräetiketti antaa ohjeita muun muassa turvalliseen aseenkäsittelyyn.
Kuva: Vesa Joensuu
Pääkirjoitus // 4.8.2023

Metsähallituksen luontopalvelut on hiljattain julkaissut retkietiketin ja eräetiketin.

Ne ovat käyttäytymisohjeita retkeilijöille, kalastajille ja metsästäjille.

Etiketissä kuuluu tavallaan isännän ääni. Metsähallitus hallinnoi ylivoimaisesti suurinta osaa Lapin retkeily- ja metsästysmaista ja virkistyskalastajien vesistöistä.

Mitään uusia sääntöjä tai ohjeita ei jaella.

Etiketin julkistaminen kertoo, että suomalainen erästelykulttuuri on muuttumassa.

Ohjeiden ytimessä ovat vanhat, hyvä neuvot.

Kunnioita luontoa ja muita luonnossa liikkuja, älä roskaa vaan kanna roskasi pois, ja tee tulet vain sallituille paikoille.

Roskien kerääminen korostuu etenkin nyt, kun retkeilijämäärät kasvavat koko ajan ja monilla Metsähallituksen ylläpitämillä retkeilyreiteillä on siirrytty roskattomaan retkeilyyn. Taukopaikoilta ei välttämättä löydy enää roska-astioita.

Yleisten luonnossa liikkumista koskevien ohjeiden lisäksi metsästäjille ja kalastajille on nyt omat ohjeensa.

Kalastajia neuvotaan etenkin vesillä liikkumisessa. Ota huomioon muut veneilijät ja melojat, kunnioita paikallista pyyntikulttuuria ja kalastustapoja, jotka poikkeavat omistasi. Kunnioita saalista äläkä aiheuta sille tarpeetonta kärsimystä. Noudata alamittoja ja pyyntirajoituksia, ja ota saalista vain sen verran kuin jaksat hyödyntää.

Myös metsästäjien etiketissä kehotetaan ottamaan huomioon muut metsästäjät ja luonnossa liikkujat, sekä kunnioittamaan saalista. Lisäksi korostetaan oikeaa aseenkäsittelyä ja ampumaturvallisuutta. Älä ammu kohdetta, jota et ole tunnistanut, ja ammu vain riittävän läheltä ja hyvästä tilanteesta. Kerää hylsyt talteen.

Käytösohjeille on tilausta, sillä luonnossa liikkuu paljon niitä, jotka eivät tunne yhteisiä pelisääntöjä.

Ennen suomalaisten luontosuhde oli mutkattomampi. Suuri osa väestöstä asui maaseudulla, tai ainakin varttui siellä. Metsästyksen, kalastuksen, marjastuksen ja sienestyksen vakiintuneet säännöt opittiin luontevasti jo nuorina.

Suuret ikäluokat muuttivat maalta kaupunkiin 1960- ja 1970-lukujen taitteessa. Vaikka asuinympäristö vaihtui urbaaniksi, erästelyn kirjoitetut ja kirjoittamattomat säännöt jäivät takaraivoon.

Nyt suuret ikäluokat ovat iäkkäitä ja vähemmistönä luonnossa liikkujista.

Valtaosa nykypäivän retkeilijöistä, metsästäjistä ja kalastajista on kasvanut kaupungissa. Osa heistä on oppinut eräkulttuurin vanhemmiltaan.

Yhä useampi joutuu kuitenkin opettelemaan tavat itse. Heille Metsähallituksen etiketit ovat arvokkaita tietolähteitä.

Kokeneemmille kulkijoille ne ovat puolestaan hyvä muistutus ja tarkastuslista, miten luonnossa ollaan ja liikutaan.

P.S.

Lapin hirvikanta on nyt alimmillaan koko 2000-luvulla. Tämä näkyy myös hirvilupien määrässä. Niitä myönnettiin noin kolmannes vähemmän kuin viime vuonna. Harvenneesta kannasta huolimatta Lapin hirvet voivat silti hyvin. Maakunnassa on tällä hetkellä reilut 15 000 hirviyksilöä vasoineen. Määrä on koko lailla se, mitä halutaankin. Alueellinen riistaneuvosto on määritellyt Lapin tavoitekannaksi 13 000–15 000 yksilöä. Kaukana ovat ajat, jolloin hirvikanta hoippui sukupuuton partaalla Lapissa.