kolumni: Mies, sinäkin voit ra­ken­taa uran, säi­lyt­tää poi­ka­ni­me­si ja olla vahva it­se­näi­nen mies – muista vain roolisi hei­kom­pa­na su­ku­puo­le­na

Me­ri­lap­pi­lai­set toi­vo­vat alu­leel­le uusia maas­to­pyö­rä­reit­te­jä - alueel­ta löytyy silti hyviä polkuja lajin har­ras­ta­mi­seen

Aktiiviset kaupunkilaiset rakentavat talkoilla reittejä Tornion Kokkokankaalle.

Yksi viimeaikoina suosiotaan kasvattaneista reiteistä lähtee Takajärveltä.
-
Kuva: Suvi Pirinen

Maastopyöräily on kasvattanut suosiotaan viime vuosina. Kemi-Tornio -alueellakin on paljon harrastajia, mutta selkeästi merkittyjä maastopyöräilyyn tarkoitettuja reittejä ei alueelta löydy vielä yhtäkään. Sekä Kemissä että Torniossa on kuitenkin suunnitelmissa uusien reittien rakentaminen.

–Paljon on pyöriä ihmisillä, ja moni kyllä kyselee reiteistä. Ihmiset ajelevat tuolla vähän mistä mitäkin löytävät. Kyllä joku reitistö olisi hyvä olla olemassa, sanoo Tornion Latu ja Polku ry:n puheenjohtaja Tero Kasala. 

Polkuja yhdistellen pitkiä reittejä

Vaikka varsinaisia maastopyöräilyä varten merkittyjä reittejä ei olekaan, löytyy alueelta silti paljon hyvää maastoa lajin harrastamiseen. Kemin Latu järjestää tiistaisin matalan kynnyksen maastopyöräilyä eri puolilla Kemiä.

–Enimmäkseen ajetaan tuollaisia neulaspolkuja ja hiekkateitä, niitä löytyy aika paljon Kemin alueelta. Menemme mutkitellen polulta toiselle ja haemme reittejä, sillä tavalla olemme saaneet tehtyä sellaisia 15 kilometrin lenkkejä, kertoo toinen tiistaipyöräilyjen vetäjä Vesa Liukkonen.

Aloittelijalle Liukkonen suosittele Rovan maastossa olevia polkuja. Tiistaipyöräilyssä on myös ajettu Kuivanuoron, Vähämaan, Ristikankaan, Sivakkavaaran ja Ajoksen reiteillä.

–Ajoksen, Kuivanuoron ja Sivakkavaaran soramontuilta löytyy vaativampaa nousua ja laskua vähän kokeneemmillekin. Mutta kyllä siellä pystyy aloittelijakin ajamaan, kun katsoo ettei mene niihin pahimpiin nousuihin ja laskuihin.

Polkuja yhdistelemällä Kemissä on mahdollista ajaa jopa 30 kilometrin lenkkejä.

–Yksi reitti lähtee Kittiläjärveltä, sieltä hiihtoladun pohja tulee Takajärvelle. Siitä lähtee moottorikelkkareitin pohja, joka jatkuu hiekkatienä Elijärventielle asti. Sieltä taas lähtee polku, joka johtaa putkensuulle, mistä taas lähtee huoltotie, jota myöten pääsee lentokentän päätyyn asti. Sieltä voi sitten lähteä joko Kemiin päin tai hiekkatietä pitkin Keminmaan Vallitunsaarta kohti. Sieltä moottoritien alta pääsee taas Sotisaaren ja Kuivanoron poluille. Eli nämä polut kaikki yhtyvät toisiinsa, selittää Liukkonen.

Tornioon toivotaan reittiä

Torniossa ehkä suosituin reitti maastopyöräilijöiden keskuudessa sijaitsee Puuluodossa.

–Puuluodon latupohja on ihan hyvä maastopyörällä ajaessa, sitä tulee jonkun verran käytyä. Sieltä vitosen lenkiltä noin kolmen ja puolen kilometrin kohdalta erkanee patovallireitti. Alueelle on aikoinaan rakennettu tulvapatopenkka, ja patovallin päädystä lähtee reilun metrin levyinen polku. Se on aika lyhyt, mutta hyvä yhdyspätkä, Tero Kasala kuvailee.

Tornion kaupungille on tehty useita aloitteita maastopyöräreittien rakentamisesta eri paikkoihin. Kartoitusta mahdollisista reittipohjista on tehty jonkun verran, mutta toistaiseksi ei ole vielä lukkoon lyötyjä suunnitelmia reitin rakentamisesta. Kaupungin liikuntavastaava Antti Härkönen kertoo, että yhtenä haasteena reittitarpeen määrittelemisessä on se, että eri ihmiset voivat tarkoittaa hieman eri asioita maastopyöräreiteillä.

–Itse olen käynyt katsomassa esimerkiksi Kaakamavaaran aluetta, sinne voisi mielestäni tehdä sellaisen vähän haasteellisemman radan. Mutta esimerkiksi joku aloitteleva maastopyöräilijä saattaa tarkoittaa maastopyöräreitillä sellaista tasapohjaista polkua, jollaisia on Lapin tunturikeskuksiin tehty viime vuosina. Oma käsitykseni siitä, millainen on maastopyöräreitti, on aivan erilainen.

Maastopyöräilyä itsekin harrastava Härkönen käy paljon Haaparannan puolella pyöräilemässä.

–Marielundin takaa löytyy haastavampia reittejä, joilla on esimerkiksi vähän kapeampia pitkospuita ja kosteikkoa. Jos haluan tehdä tehoharjoituksen, saatan joskus mennä Kokkokankaalle tai Puuluotoon, mutta ne reitit ovat hieman liian nopeita maastopyöräilyyn.

Torniosta maastopyöräilyreittiä etsivälle Härkönen vinkkaa, että Karungista Kallille kulkevaa hiihtolatupohjaa voi käyttää kesällä maastopyöräilyyn.

–Itse olen pyöräillyt Lautamaasta Kallille ja takaisin, se pätkä oli ainakin hyvä.

Uusi reitti syntyy käsivoimin

Koska kaupungilla ei ole varsinaisia suunnitelmia reittien rakentamisesta, on joukko aktiivisia harrastajia tarttunut toimeen ja alkanut itse rakentaa reittiä Tornion Kokkokankaalle.

–Torniossa riittää latupohjia, joita voi pyöräillä kuntomielessä, mutta enemmän harrastaneelle täällä ei ole teknistä ja haastavaa rataa, kertoo projektia vetävä Teemu Holappa, joka toimii myös Keinäsellä pyörämyyjänä.

Nyt rakennettavasta radasta yritetäänkin tehdä mielenkiintoista kokeneemmallekin maastopyöräilijälle.

–Käytämme kaikki jyrkimmät mäet hyväksi ja rakennamme erilaisia esteitä. Tasaisia reittejä löytyy joka puolelta, emme halunneet tehdä sellaista.

Noin neljän kilometrin pituiseksi suunniteltua reittiä on tällä hetkellä saatu kilometrin verran rakennettua.

–Alkuperäinen suunnitelma on muuttunut siinä touhutessa. Tavoitteena olisi, että reitti valmistuisi ensi kesän aikana, Holappa suunnittelee.

Rakentaminen on hidasta, sillä viiden hengen porukka on tehnyt reittiä käsivoimin.

–Haravoilla ja lapioilla sitä ollaan raavittu. Maasto on niin kivikkoista, että onhan se vähän hullua hommaa; mihin vain lyöt lapion niin osut kiveen. Irtomaata olemme kantaneet ämpäreillä mäkiin.