Heikot jäät: Sulan reu­nal­le jätetty pulkka ai­heut­ti mit­ta­van pe­las­tu­so­pe­raa­tion Ro­va­nie­mel­lä – "Jos huomaat jäällä liik­ku­via tu­ris­te­ja, saa huutaa"

Huutokaupat: Met­sä­hal­li­tus myy huu­to­kau­pal­la au­tio­tu­van Kevon luon­non­puis­tos­ta – "myy­dään vaikka muu­ta­mal­la kym­pil­lä"

Pääkirjoitus : Pe­rus­suo­ma­lai­set ei ole luo­pu­nut EU-ero­haa­veis­taan – se on yl­lät­tä­vää ti­lan­tees­sa, missä Suomen erosta hyö­tyi­si vain hyök­käys­so­taa käyvä Venäjä

Me­dia­liit­to ei suostu ot­ta­maan syn­ti­pu­kin roolia so­pi­muk­sen kaa­tu­mi­ses­ta – ky­sees­sä on PAU:n, Paltan ja Postin välinen asia

Medialiiton toimitusjohtaja Jukka Holmberg sanoo, että he eivät ole osapuoli kiistassa. Neuvottelijoilla oli hänen mukaansa tiedossa, että Medialiitto ei aio muiden painostamana ottaa PAU:sta uutta työehtosopimusneuvottelukumppania.

Viking Linen terminaalissa Turun satamassa oli maanantaina tyhjää, kun Postin tukilakot pysäyttivät Suomen lipun alla kulkevan matkustajalaivaliikenteen.
Viking Linen terminaalissa Turun satamassa oli maanantaina tyhjää, kun Postin tukilakot pysäyttivät Suomen lipun alla kulkevan matkustajalaivaliikenteen.
Kuva: Riitta Salmi

Sunnuntain sopimusesitys postialan lakon ja tukilakkojen pysäyttämiseksi kaatui Medialiiton vastustukseen.

Sopimusesityksessä Posti Palveluihin siirretyt pakettilajittelijat olisivat jatkaneet PAU:n vanhan työehtosopimuksen sisällöllä ja palkalla, mutta jatkossa Medialiiton neuvottelukumppaneina.

Medialiiton toimitusjohtaja Jukka Holmberg ei kuitenkaan suostu ottamaan asiassa syntipukin roolia.

– Emme muiden painostamana lähde tekemään uusia työehtosopimuksia. Emme halunneet tuoda samalle alalle toista kilpailevaa liittoa, Holmberg sanoo.

Tällä hetkellä Medialiitto neuvottelee jakelun työehtosopimuksista Teollisuusliiton kanssa.

Medialiiton kanta oli kaikkien tiedossa

Holmbergin mukaan sunnuntainen sopimusesityksen hylkäys ei voinut tulla yllätyksenä neuvotteluosapuolille.

Medialiiton edustaja oli kertonut perjantaina ja lauantaina neuvottelijoille Medialiiton kannan, että he eivät voi sallia uuden työehtosopimuksen tuomista neuvoteltavakseen.

– Tämä haluttiin kaataa meidän niskaan, sanoo Holmberg.

Hän ei suostu arvailemaan, mitkä olisivat olleet hyväksymisen vaikutukset Medialiiton muihin neuvottelukumppaneihin jatkossa. Silloin Medialiitto olisi joutunut neuvottelemaan samaa tehtävää varten kahta eri palkkaluokan työehtosopimusta.

Tällä hetkellä Medialiiton edustamien yritysten neuvotteluvastapuolia ovat Teollisuusliitto, Journalistiliitto ja Pro. Teollisuusliittoon kuuluvat jakelu- ja kirjapainotyöntekijät, Prolla ovat toimihenkilöt ja Journalistiliitossa eri medioiden toimittajat.

Medialiittokin kärsii lakoista

Lisämausteen sopimuksen hylkäämiseen tuo se seikka, että monet lehdet kärsivät Postin lakoista, jotka ovat jatkuneet jo kaksi viikkoa. Medialiitto edustaa muun muassa lehtitaloja.

– Minulla ei ole euromääristä arviota, mutta totta kai tämä rasittaa jäsenyrityksiä. Päiväjakelussa olevat lehdet jäävät jakamatta ja osa lehdistä jää painamatta. Tämä on erittäin valitettava tilanne, Holmberg toteaa.

Hänen mukaansa tilanteen ratkaisu ei kuitenkaan ole Medialiiton tehtävä, vaan PAU:n, Paltan ja Postin on löydettävä ratkaisu keskenään.