Rakentaminen: Bud­jet­ti paukkui rajusti yli: Lapin kes­kus­sai­raa­lan laa­jen­nus maksaa jopa 40 mil­joo­naa euroa ar­vioi­tua enemmän

Uutisanalyysi: Su­per­tap­pa­jia vai nälkään kuol­lei­ta poroja?

Kolumni: Kuka ha­luaa­kaan sopia työ­eh­dois­ta ja pal­kois­ta pai­kal­li­ses­ti ja kuka taas ei?

Mainos: Yhtä tuore kuin jär­ves­tä nos­tet­tu rautu. Tilaa Lapin Kansa 1kk 1 €. Klikkaa ti­laus­si­vuil­le.

Mas­ki­suo­si­tus poistui kau­pois­ta Län­si-Poh­jas­sa

Korona opetti kaupan henkilökunnalle muun muassa nopeaa reagointikykyä muuttuviin tilanteisiin.

Marko Nurkkala on työskennellyt kauppiaana kymmenen vuotta.
Marko Nurkkala on työskennellyt kauppiaana kymmenen vuotta.
Kuva: Taina Nuutinen-Kallio

Länsi-Pohjassa kaupat ovat pikkuhiljaa palaamassa normaaliin elämään koronan jälkeen. Viime viikosta lähtien myös Länsi-Pohjan sairaalapiirissä maskisuositus on poistunut. Esimerkiksi kauppojen työntekijät voivat nyt käyttää maskia, jos he haluavat.

Tornion Citymarketin kauppias Marko Nurkkala kertoo, että henkilökunta voi käyttää kasvomaskia, jos haluaa.

– Osa asiakkaistamme myös käyttää maskeja, osa ei. En ole kuullut, että asiakkaamme olisivat kommentoineet asiaa millään tavalla, Nurkkala toteaa.

Nurkkala on ollut kauppias vuodesta 2006. Torniossa hän ollut kauppiaana kymmenisen vuotta.

Korona-aika on ollut hänen tähänastisen kauppiasuransa haastavin kokemus. Kun monissa muissa kaupungeissa päivittäistavarakauppa oli korona-ajan voittaja, oli tilanne rajalla toinen.

– Kun raja meni kiinni ja uutisissa sanottiin, että kauppakeskukset ovat vaarallisia paikkoja, niin kyllähän se näkyi asiakasmäärissä. 15–20 prosenttia asiakkaistamme tulee Ruotsista. Välillä tuntui, että loppuuko meillä koko homma, Nurkkala muistelee.

Onni onnettomuudessa oli se,  että Tornion Citymarket oli saanut käynnistettyä verkkokauppapalvelunsa vähän ennen koronaa. Sillä saatiin paikattua myyntiä jonkin verran.

Tilanne alkoi helpottaa viime kesänä ja nyt myynti on Nurkkalan mukaan lähes samalla tasolla kuin ennen koronaa.

Korona opetti kauppiaalle ja myös kaupan henkilökunnalle muun muassa reagointikykyä muuttuviin tilanteisiin. Toimintatapoja sai muuttaa lennosta.

– Uskon, että esimerkiksi käsidesin tarjoaminen asiakkaille tai kassojen pleksilasit ovat tulleet jäädäkseen, Nurkkala arvelee.

Kirsi Saarela lisää käsidesiä automaattiin Prismassa.
Kirsi Saarela lisää käsidesiä automaattiin Prismassa.

Asiakkaat huomanneet muuttuneen suosituksen

Käsidesiä on vielä tarjolla myös Kemin Prismassa. Palveluvastaava Kirsi Saarela lisää sitä Kemin Prisman sisääntuloportin automaattiin. Asiakkaat huomauttavat kyllä, jos aine on lopussa. Viime viikosta lähtien Saarela ja hänen työkaverinsa ovat itse voineet valita, käyttävätkö he töissä kasvomaskia vai eivät.

– Mikäli asiakkailta alkaa tulla kovastikin palautetta siitä, etten käytä maskia, niin otan sen ehkä käyttöön, Saarela pohtii.

Asiakkaat ovat huomanneet muuttuneen maskisuosituksen. Kirsi Saarela, Prisman palvelupäällikkö Anneli Stingl, käyttötavaraosaston myyntipäällikkö Niko Silvola ja sekä käyttötavaraosaston myyjä Merja Kauppila kertovat, että asiakkaat suhtautuvat henkilökunnan maskittomuutteen monella tavalla.

– Osa asiakkaista on iloinnut meidän puolestamme. He ovat sanoneet, että onpa mukavaa, ettei teidän tarvitse enää pitää maskia, Niko Silvola sanoo.

Osa asiakkaista ei kuitenkaan ole olleet tietoisia virallisen maskisuosituksen muuttumisesta ja maskittomat myyjät ovat saaneet osakseen ihmetteleviä katseita.

Kaupan alan työntekijät ovat pitäneet suojaimia pandemian alusta saakka. Maskit aiheuttivat monelle päänsärkyä tai hengen ahdistusta. Monelle tuli ihottumaa. Osalla käytössä oli visiirit, mutta niidenkään käyttö ei ollut ongelmatonta. Visiirin heijastus aiheutti osalle päänsärkyä, jopa migreeniä.

– Minun elimistöni tottui nopeasti maskin käyttöön, Kirsi Saarela muistelee.

Niko Silvola kertoo, että fyysisesti raskaat työt alkoivat tuntua kropassa maskin kanssa nopeammin kuin ilman maskia. Kun asiakkaalla oli maski, asiakkaan ja myyjän välissä pleksi ja myyjällä vielä visiiri, tuli ongelmia myös kuulemisen kanssa.

Sairaalakuormitus helpottunut Länsi-Pohjassa

Sairaalakuormitus ja tautitilanne ovat jatkaneet helpottumistaan Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä. Tehohoitoa koronapotilaiden hoidossa ei tarvita tällä hetkellä.

Sosiaali- ja terveydenhuollon yksiköissä työskentelevien maskinkäyttöohjeet jatkuvat toistaiseksi ennallaan.


Niko Silvola, Kirsi Saarela, Merja Kauppila ja Anneli Stingl kertovat, että monet asiakkaat ovat iloinneet maskisuosituksen poistumisesta, tosin osa ei ole tiennyt tilanteen muuttumisesta.
Niko Silvola, Kirsi Saarela, Merja Kauppila ja Anneli Stingl kertovat, että monet asiakkaat ovat iloinneet maskisuosituksen poistumisesta, tosin osa ei ole tiennyt tilanteen muuttumisesta.