Vaalikone: Katso Lapin Kansan vaa­li­ko­nees­ta, kuka eh­dok­kais­ta on lä­him­pä­nä aja­tus­maail­maa­si

Podcast: Miksi edes kam­pan­joi­da, kun edus­kun­ta­paik­ka vaatisi ih­met­tä? Vie­raa­na Eemeli Kajula ja Elina Kuula

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Lapin Kansa 2 kk 59,90 euroa

Marin Ylen A-stu­dios­sa: Hal­li­tus va­rau­tuu ennalta ko­ro­na­ti­lan­teen pa­he­ne­mi­seen – kan­sa­lai­sil­ta toi­vo­taan malttia ar­jes­sa, laajoja su­ku­jou­lu­ja syytä välttää

Pääministeri kiitteli haastattelussa Uudenmaan uusia rajoituksia.

Helsinki
Pääministeri Sanna Marinin mukaan poikkeusoloja ei oteta käyttöön vain varmuuden vuoksi.
Pääministeri Sanna Marinin mukaan poikkeusoloja ei oteta käyttöön vain varmuuden vuoksi.
Kuva: JOHANNA GERON / POOL

Pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoi illan A-studiossa, että valmiuslakiin turvautuminen saattaisi olla ajankohtaista, jos koronatapaukset jatkavat kasvuaan, kiihtymisen tahti nopeutuu ja terveydenhuollon kantokyky näyttäisi olevan uhattuna. Marinin mukaan valmiuslakia olisi tuolloin mahdollista käyttää esimerkiksi sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstön määräämiseen töihin. Myös liikkumisen rajoitukset saattaisivat kuulua keinovalikoimaan nopeasti hankaloituvassa tilanteessa.

Marin kertoi pyytäneensä hallituksen huomisiin neuvotteluihin arviota erilaisista tilanteista, joissa valmiuslakiin saatettaisiin joutua turvautumaan. Hallituksen ei ole määrä tehdä mitään päätöksiä näissä neuvotteluissa.

– Tulemme käymään läpi eri tyyppisiä skenaarioita, Marin sanoi.

Marin sanoi myös, että varmuuden vuoksi poikkeusoloja ei oteta käyttöön, vaan ne liittyvät selkeästi valmiuslain käyttöönottoon.

Marinin mukaan koronatilanteen kehittymistä seurataan useilla mittareilla, ja huomio on erityisesti leviämis- ja kiihtymisvaiheen alueissa. Muun muassa sairaanhoidon kapasiteetti on jatkuvassa tarkkailussa.

Marin kehui A-studiossa Uuttamaata koskevia rajoitustoimia, joista kerrottiin aiemmin tiistaina.

– Mielestäni tänään kerrotut toimet ovat juuri sen kaltaisia toimia, mitä tässä tarvitaan.

Pääministeri myös korosti toistuvasti ihmisten omia arjen toimia tautitilanteen hillitsemiseksi. Peruskoulujen etäopetukseen siirtymisen Marin puolestaan mainitsi viimesijaisena keinona, koska sillä havaittiin kevällä olevan tuntuvia kielteisiä vaikutuksia.

– Peruskoulujen osalta on viimeiseen asti vältettävä tilannetta, että jouduttaisiin etäopetukseen, pääministeri painotti.

"Joulu pienessä piirissä"

Joulukauteen pääministeri toivoi kansalaisilta malttia ja terveyden etusijalle asettamista. Tämän toiveen hän esitti aiemmin tiistaina myös Ilta-Sanomien haastattelussa.

– Suosittelisin ihmisille, että vain läheisimpien ystävien sukulaisten kanssa joulua vietetään, ei mitään laajoja sukujouluja toivottavasti tulla näkemään, Marin sanoi A-studiossa.

Hän lisäsi, että riskiryhmään kuuluvia läheisiä on syytä suojata erityisesti muun muassa etäisyydet ja hygienia huomioiden.