Kysely: Miten pidät itsesi ja asun­to­si vii­leä­nä hel­teel­lä? – kerro vink­ki­si Lapin Kan­sal­le, teemme ai­hees­ta juttua

Kolumni: Kes­kin­ker­tai­suus kun­niaan, elä­mäs­sä ei tar­vit­se koko ajan nauttia kai­kes­ta

Yritykset: Kemissä yri­te­tään perua ym­pä­ris­tö­lu­pa ro­mu­yri­tyk­sel­tä – "Poik­keuk­sel­li­nen toimi"

Marin: Ta­voit­tee­na on, että ke­sä­kuus­sa lapset pää­se­vät ke­sä­lei­ril­le ja te­ras­sil­la voi istua

Pääministeri Sanna Marinin mukaan tavoitteena on, että kesäkuun tullen ravintolassa ja yleisötilaisuuksissa voi käydä terveysturvallisesti, terassilla istua, ulkoilmassa harrastaa ja ystäviä tavata huolettomasti.
Pääministeri Sanna Marinin mukaan tavoitteena on, että kesäkuun tullen ravintolassa ja yleisötilaisuuksissa voi käydä terveysturvallisesti, terassilla istua, ulkoilmassa harrastaa ja ystäviä tavata huolettomasti.

Hallitus on julkaissut suunnitelmansa koronarajoitusten hallitusta purkamisesta ja purkamisen tavoiteaikataulun.

Pääministeri Sanna Marinin (sd) mukaan suunnitelmassa lähdetään siitä, että huhtikuussa päättyvät poikkeusolot ja valmiuslain toimivaltuuksien soveltaminen. Ravintolat voisivat aueta silloin tiukoin rajoituksin.

Tavoitteena on, että lapset pääsevät kesäleirille ja mökkijuhannusta voi alkaa suunnitella, kun koulutyö kesäkuussa päättyy. Lisäksi tavoitteena on Marinin mukaan, että kesäkuun tullen ravintolassa ja yleisötilaisuuksissa voi käydä terveysturvallisesti, terassilla istua, ulkoilmassa harrastaa ja ystäviä tavata huolettomasti.

Marinin mukaan rajoitusten purkamisessa huomioidaan lapset ja nuoret ensin -periaate ja myös muut heikoimmassa asemassa olevat.

– Vaikka suunnittelemme jo yhteiskunnan avaamista, on tilanne juuri tällä hetkellä yhä vakava. Rajoituksia ei voi purkaa huolettomasti tai ennenaikaisesti, Marin sanoi tiedotustilaisuudessa.

Hänen mukaansa on jokaisesta kiinni, millaiseksi kesä muodostuu. Kun tautitilanne pidetään hallinnassa, rajoituksia voidaan purkaa kevään edetessä ja kesään tultaessa.

Valtiosihteeri Henrik Haapajärven mukaan rajoitusten purkamisen edellytyksenä on vakaa epidemiatilanne. Kyseessä on tilanne, jossa on korkeintaan 50 tartuntaa sataatuhatta asukasta kohden, testaaminen on sujuvaa, jäljitys toimii ja positiivisten näytteiden osuus alle 1,5 prosenttia.

Ravintoloille yhä tiukkoja rajoituksia

Jo aiemmin on kerrottu, että ravintoloiden täyssulusta on tarkoitus näillä näkymin luopua 18. päivä tätä kuuta. Ravintoloiden sulkua on jatkettu pahimmilla epidemia-alueilla jo kerran. Voimassa oleva kolmen viikon jakso päättyy ensi viikon lopussa.

Ravintoloihin on kaavailtu täyssulun jälkeen tiukkoja rajoituksia aukioloon, anniskeluun ja asiakaspaikkamääriin. Hallituksen esityksen mukaan ravintoloiden anniskeluaika voitaisiin tautitilanteen vaatiessa säätää päättyväksi kello 17, jolloin ravintola olisi suljettava klo 18. Asiakaspaikkojen määrää voitaisiin rajoittaa jopa kolmasosaan normaalista.

Kaikki eduskuntapuolueet olivat eilen koolla Säätytalolla käsittelemässä hallituksen suunnitelmaluonnosta koronarajoitusten asteittaiseksi purkamiseksi ja esittivät siitä omia huomioitaan. Suunnitelman virallisen esittelyn jälkeen luonnos lähtee nyt viikon mittaisella yleiselle lausunto- ja kommentointikierrokselle. Ensi viikolla järjestetään myös erilliset keskustelutilaisuudet työmarkkinajärjestöille ja kuntatoimijoille.

Poiminta

Näin rajoitusten ja suositusten purkamisessa edettäisiin

Koronarajoitusten ja -suositusten purkamisessa edettäisiin seuraavan aikataulun mukaisesti, jos epidemiatilanne ja rokotuskattavuus sen mahdollistavat. Hallitus arvioi rajoitusten purkamisen edellytyksiä kahden viikon välein.

Huhtikuu – poikkeusolot päättyvät

 • Valmiuslain toimivaltuudet päättyvät.
 • Palataan lähiopetukseen (perusopetus ja toinen aste).
 • Ravintolat avautuvat. Aukioloaikoja ja asiakasmääriä rajoitetaan edelleen.
 • Ikääntyneet ovat saaneet ensimmäisen rokoteannoksen.

Toukokuu – tiukat rajoitukset poistetaan

 • Epidemian nopean kiihtymisen uhan takia asetetut lisärajoitukset poistuvat. Palataan alueellisiin toimiin.
 • Lasten ja nuorten ryhmäharrastustoiminta ulkona voi alkaa.
 • Julkisia ja yksityisiä tiloja avataan (mm. kirjastot ja museot).
 • Työmatkaliikenne EU-alueella sallitaan.
 • Riskiryhmät ovat saaneet ensimmäisen rokoteannoksen.

Kesäkuu – alueelliset rajoitukset puretaan asteittain

 • Kokoontumisrajoituksia lievennetään.
 • Ravintoloiden asiakaspaikka- ja aukiolorajoituksia lievennetään.
 • Aikuisten ryhmäharrastustoiminta ulkona voi alkaa.
 • Yleisötilaisuudet osallistujarajoituksin alkavat.
 • Sisärajavalvonta päättyy.
 • Työikäisen väestön ensimmäisen annoksen rokotekattavuus on yli 50 %.

Heinäkuu – rokotekattavuus kasvaa

 • Kokoontumisrajoituksia lievennetään ja poistetaan.
 • Yleisötilaisuuksien osallistujarajoituksia lievennetään ja poistetaan.
 • Työikäinen väestö on saanut ensimmäisen rokoteannoksen. Ikääntyneet ja riskiryhmät ovat saaneet toisen rokoteannoksen (heinä–elokuu).

Elokuu – rokotekattavuus kasvaa

 • Kolmansien maiden työmatkaliikenne mahdollisesti avataan.
 • Työikäinen väestö on saanut ensimmäisen rokoteannoksen. Ikääntyneet ja riskiryhmät ovat saaneet toisen rokoteannoksen (heinä-elokuu).
Lue lisää

Hal­li­tus kertoi suun­ni­tel­mis­taan purkaa ko­ro­na­ra­joi­tuk­sia, vii­mei­sim­pä­nä annetut ra­joi­tuk­set pu­re­taan en­sim­mäi­se­nä – "Ra­joi­tuk­sia ei voida purkaa huo­let­to­mas­ti tai en­ne­nai­kai­ses­ti"