kolumni: Kahden ikä­krii­sin ris­ti­pai­nees­sa – poden var­muu­dek­si mo­lem­pia

pääkirjoitus: Putinin Venäjä on to­dis­ta­nut ar­vaa­mat­to­muu­ten­sa ja häi­käi­le­mät­tö­myy­ten­sä jo useam­paan kertaan – Suomen on oltava valmis mihin tahansa

Marin: Lapin sai­raan­hoi­to­pii­ri le­viä­mis­vai­hees­sa, sul­ku­toi­met maassa alkavat 8. maa­lis­kuu­ta, kes­tä­vät kolme viikkoa –hal­li­tuk­sen tie­do­tus­ti­lai­suus päättyi

Hallituksen tiedotustilaisuus torstaina 25.2. klo 9.30

Pääministeri Sanna Marin tulkitsi, että Lappi on siirtynyt kiihtymisvaiheesta leviämisvaiheeseen. THL:n arvio on, että Lapissa tilanne täyttää leviämisvaiheen edellytykset. Paikallisesti tätä ei ole vielä päätetty.

Lappi siirtyy tasolle kaksi, kuten myös sairaanhoitopiirit  Helsinki ja Uusimaa, Varsinaissuomi, Satakunta, Kanta-Häme, Vaasa, Ahvenanmaa.

Leviämisalueilla otetaan käyttöön kuuden hengen kokoontumisrajoitukset. Samaa rajoitusta suositellaan kiihtymisvaiheen alueille.

Hallitus on jakanut rajoitustoimet kolmeen tasoon. Suomi oli aiemmin tasolla 1, mutta koronatilanteen pahentuessa voidaan siirtyä tasoille 2 tai 3, jolloin rajoitustoimet kiristyvät.

Tilanne on siis huonontunut. Myös Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueella suositellaan samoja toimia kuin leviämisvaiheen alueilla.

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan valtioneuvosto on valmis toteamaan Suomeen poikkeusolot yhteistoiminnassa tasavallan presidentin kanssa pahentuneen koronatilanteen vuoksi. Marinin mukaan Suomessa toteutetaan 8. maaliskuuta alkava sulkutila, joka päättyy 28. maaliskuuta.

Hallitus ehdottaa, että ravintolat suljetaan poikkeusoloissa kolmeksi viikoksi 8. maaliskuuta alkaen lukuun ottamatta alueita, jotka ovat tautitilanteessa perustasolla. Marinin mukaan hallitus tuo ensi viikolla eduskuntaan esityksen ravintoloiden sulkemiseksi viime kevättä vastaavalla tavalla.

Lisäksi yläkoulut ja toinen aste siirtyvät etäopetukseen kolmen viikon ajaksi 8. maaliskuuta alkaen. Ylioppilaskirjoitusten terveysturvallinen järjestäminen varmistetaan.

Marinin mukaan presidentti on omalta osaltaan todennut olevansa valmis poikkeusolojen toteamiseen, mikäli sen mukaisia toimivaltuuksia tarvitaan. Pääministeri on keskustellut eilen asiasta myös eduskunnan puhemiehen kanssa ja kutsunut kaikki eduskuntapuolueet keskustelemaan tilanteesta kello 12.

Tavoitteena on vähentää sosiaaliset kontaktit minimiin pahenevassa epidemiatilanteessa.

Ei ulkonaliikkumiskieltoa toistaiseksi

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) painotti, että vaikka poikkeusolot todetaan, käyttöön ei oteta valmiuslakia.

– Annamme perustuslain 23 pykälän mukaisesti lakiesityksen, joka koskee ravintoloita kolmeksi viikoksi. Emme ota käyttöön esimerkiksi ulkonaliikkumiskieltoa.

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) kuitenkin tähdensi, että sitäkään ei voida sulkea pois tulevaisuudessa.