kolumni: Eikö ka­las­tus­la­ki olekaan kai­kil­le sama? Kysymys on nyt ajan­koh­tai­sem­pi kuin koskaan

Podcast: Kar­va­lak­ki­do­ku­ment­ti osa 6: Kuk­ko­lan­kos­ki näyt­tää, mitä elävä jo­ki­kult­tuu­ri voi ih­mi­sel­le merkitä – Heik­ki­län tai­tei­li­ja­vel­jek­set ker­to­vat elä­mäs­tä Väy­län­var­rel­la

Maran Timo Lappi: Ra­vin­to­loi­den täys­sul­ku tar­koit­tai­si kym­me­nien­tu­han­sien lo­maut­ta­mis­ta – "Mat­kai­lu on alkanut juuri elpyä"

Valtion tukiin ei Lapin mukaan voi enää luottaa niin, että ne korvaisivat koronarajoituksista aiheutuneita kustannuksia riittävästi.

Maran toimitusjohtaja Timo Lappi sanoo, että ravintoloiden täyssulku johtaisi kymmenientuhansien ihmisten lomautuksiin.
Maran toimitusjohtaja Timo Lappi sanoo, että ravintoloiden täyssulku johtaisi kymmenientuhansien ihmisten lomautuksiin.
Kuva: Mauri Ratilainen

Matkailu- ja ravintola-alan etujärjestö Maran toimitusjohtaja Timo Lappi sanoo, että ravintoloiden täyssulku johtaisi kymmenientuhansien ihmisten lomautuksiin. Lisäksi tilanne näkyisi Lapin mukaan tulevaisuudessa alan työvoimapulana. Osa ihmisistä ei enää palaa lomautusten jälkeen alalle lainkaan, Lappi sanoo.

Hallituksen ministerityöryhmä kertoi eilen perjantaina keskustelleensa ravintoloiden sulkemisesta koko maassa koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Päätös asiasta edellyttää hallituksen mukaan vielä lisäselvityksiä.

– Jäi vielä epäselväksi, mitä nämä selvitykset ovat ja mistä tässä puhutaan, Lappi sanoo.

– Mutta jos puhutaan ravintoloiden sulkemisesta, se tarkoittaisi, että koko ala joutuisi lomauttamaan taas kymmeniätuhansia työntekijöitä.

Turistien ateriointi vaarassa?

Lapin mukaan sulku vaikuttaisi myös Suomessa lomailevien matkailijoiden kokemuksiin kielteisesti.

– Esimerkiksi Pohjois-Suomen lomakeskuksissa matkailijoiden ateriat ovat käytännössä täysin ravintolapalveluiden varassa. Jo nykyisillä rajoituksilla heidän palveluistaan on erittäin vaikea huolehtia. Sulku romahduttaisi tämän kokonaan, Lappi sanoo.

Toinen matkailijoille näkyvä esimerkki koskee Helsinki-Vantaan lentoaseman ravintoloita.

– Matkailu on juuri alkanut elpyä, ja lentokentän kautta kulkee taas enemmän matkailijoita. Nykyisiä aseman ravintolapalveluita ei voitaisi sulun jälkeen enää heille järjestää, Lappi sanoo.

"Emme voi laskea korvausten varaan"

Lappi ei myöskään usko valtion korvaavan mahdollisesta sulusta aiheutuvia kustannuksia riittävässä mitassa alan yrittäjille.

– Rajoituksista maksetut korvaukset ovat olleet tähän mennessä heikkoja. Ensimmäinen korvaus kevään 2020 sulusta oli vielä hyvä, mutta esimerkiksi viime keväänä korvaukset olivat surkeita, Lappi harmittelee.

– Niiden varaan emme voi alalla enää laskea.

Lapin mukaan muun muassa yritysten kustannustuessa on lisäksi perustavia ongelmia. Esimerkiksi viimeisimmällä kustannustuen hakukierroksella uudet, pandemian aikana perustetut yritykset jäävät nuolemaan näppejään.

Tuen ehdoissa sanotaan, että maaliskuussa 2020 tai sen jälkeen perustetuille yrityksille ei voida määritellä vertailukautta. Tämän vuoksi näille yrityksille ei myöskään voida myöntää kustannustukea.

– Tämä koskee meidänkin alalla satoja uusia yrityksiä, Lappi toteaa.