uimarannat: Si­ni­le­vä­kau­si on alkanut La­pis­sa­kin – ha­vain­to­ja etenkin Pe­rä­me­ren ran­ni­kol­ta

pääkirjoitus: Ke­mi­jär­ven bio­ja­los­ta­mon ra­ken­ta­mi­sel­le ei ole vi­ra­no­mai­ses­tei­tä, mutta muita esteitä löytyy – suurin niistä on hank­keen hei­ken­ty­nyt us­kot­ta­vuus

MaRa: Sal­lit­tu­jen asia­kas­paik­ko­jen määrä tulee nostaa 75 pro­sent­tiin – muuten suurta osaa lo­mau­te­tuis­ta työn­te­ki­jöis­tä ei voida kutsua ta­kai­sin töihin

Ravintola-alan liikevoittoprosentti on normaalina talousaikana 1–4 prosenttia liikevaihdosta.
Ravintola-alan liikevoittoprosentti on normaalina talousaikana 1–4 prosenttia liikevaihdosta.
Kuva: Anssi Jokiranta

Ravintoloiden talousahdinko jatkuu, arvioi Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa. Sen arvio perustuu hallituksen esitykseen siitä, että vain puolet asiakaspaikoista saa olla käytössä.

MaRa muistuttaa, että suuri osa kuluista alkaa juosta täysimääräisenä kesäkuun alusta lukien, mutta niitä vastaavien tulojen hankkiminen on vaikeaa liian pienen asiakaspaikkamäärän vuoksi. Siksi yritykset eivät pysty kutsumaan lomautettuja työntekijöitään töihin.

MaRan mukaan yöravintolatoiminta tarvitsee valtiolta suoraa taloudellisesta tukea niin pitkään kuin yöravintolatoimintaa ei sallita. Valtion tulee korvata myös muille ravintoloille aiheutuvia vahinkoja niin kauan kuin se rajoittaa lailla niiden toimintaa. Järjestön mielestä eduskunnan tulisi helpottaa ravintoloiden ahdinkoa alentamalla anniskelun ja ruokatarjoilun arvonlisävero 10 prosenttiin 12 kuukauden ajaksi.

–Kun ravintola-alan liikevoittoprosentti on normaalina talousaikana vain 1–4 prosenttia liikevaihdosta, on kannattava toiminta rajoitusten voimassa ollessa käytännössä lähes mahdotonta. MaRa esittää, että asiakaspaikkojen enimmäismäärä nostetaan 75 prosenttiin, MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi toteaa.

Lappi vetoaa myös vuokranantajiin, että ne alentaisivat vuokria siihen asti kunnes ravintolatoiminta palaa normaalikysyntään.