kolumni: Päät­tää­kö kau­pun­ki vai mat­kai­lu­bis­nes siitä, montako ho­tel­lia Ro­va­nie­men kes­kus­taan mahtuu?

Lapin Kansa Live: Vuoden suurin voi­mis­te­lu­ta­pah­tu­ma käyn­nis­tyy toden teolla per­jan­tai­aa­mu­na – seuraa Voi­mis­te­lu­päi­vien lä­he­tyk­siä suorana täältä

pääkirjoitus: Orpon hal­li­tuk­sen esteet ovat kaa­tu­neet yksi toi­sen­sa jälkeen ja ohjelma on viittä vaille valmis – var­si­nai­nen kes­tä­vyys­tes­ti on silti edessä päin

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Mak­saa­ko kodin ja työ­pai­kan vä­lis­ten mat­ko­jen maskit työn­te­ki­jä vai työn­an­ta­ja – entä mitä ve­rot­ta­ja sanoo?

STTK esittää, että työnantajat kustantaisivat maskit kodin ja työpaikan välisille joukkoliikennematkoille. EK ei ajatukselle lämpene, vaan korostaa yritysten omia päätöksiä. SAK:n kanta jää välimaastoon.

Esimerkiksi Helsingin metrossa osa matkustajista on käyttänyt kasvosuojaimia jo ennen suosituksia.
Esimerkiksi Helsingin metrossa osa matkustajista on käyttänyt kasvosuojaimia jo ennen suosituksia.
Kuva: Arttu Laitala

Jos työntekijä käyttää työmatkoihinsa julkista liikennettä ja asuu maskisuositusalueella, hän voi joutua maksamaan suojaimista noin 40 euroa kuukaudessa.

Koulutettujen ammattilaisten keskusjärjestö STTK esitti maanantaina, että hinnan maksaisivat työnantajat.

Tarkalleen ottaen esitys kuului: "Työnantajat kustantavat joukkoliikennettä käyttäville työmatkalaisille kasvosuojaimet koronatartuntojen ehkäisemiseksi."

Puheenjohtaja Antti Palola perusteli esitystä muun muassa sillä, että ruuhka-aikana tapahtuva työmatka on suuri riski ja maskien ostaminen tulee kalliiksi.

SAK toivoo työnantajilta vastaantuloa

Suomen ammattiliittojen keskusjärjestö SAK ei sen sijaan ole keskusjärjestötasolla esittänyt, että työnantajat kustantaisivat maskit kodin ja työpaikan välisille joukkoliikennematkoille. SAK kuitenkin toivoo, että työnantajat tulisivat kustannuksissa työntekijöitä vastaan.

– On kaikkien etu, että maskeja käytetään. Kyse on työterveyshuollon mukaisesta ennaltaehkäisevästä toiminnasta, johon myös työnantajilla on intressi, sanoo puheenjohtaja Jarkko Eloranta.

Hän muistuttaa, että SAK:n jäseninä on myös naisvaltaisia aloja, joilla tehdään paljon asiakaspalvelutyötä. Niissä etätyön tekeminen ei ole mahdollista.

– Tässä on työnantajilla vastaantulon paikka etenkin pienipalkkaisilla aloilla.

Eloranta kiittelee esimerkiksi kaupan alaa siitä, että keväällä kassoille hankittiin pleksejä roiskesuojiksi.

EK muistuttaa yritysten omasta päätösvallasta

Työnantajia edustava Elinkeinoelämän keskusliitto EK on linjannut asiaa niin, että työnantaja järjestää tarvittaessa työntekijöille kasvomaskit työtehtäviin ja työpaikalle.

– Se perustuu työturvallisuuslakiin, korostaa EK:n asiantuntijalääkäri Auli Rytivaara.

– Kodin ja työpaikan väliset matkat eivät sen sijaan kuulu lain piiriin.

Rytivaaran mukaan monet yritykset tulevat kuitenkin tavalla tai toisella vastaan ja tukevat työntekijöitä maskihankinnoissa.

"On kaikkien etu, että maskeja käytetään. Kyse on työterveyshuollon mukaisesta ennaltaehkäisevästä toiminnasta, johon myös työnantajilla on intressi."
Jarkko Eloranta
SAK:n puheenjohtaja

– Esimerkiksi juuri työmatkoja koskevat tukikäytännöt ovat yritysten itse päätettävissä.

Rytivaara muistuttaa EK:n ja verohallinnon neuvotelleen siitä, etteivät työnantajan antamat maskit olisi työntekijälle verotettava etu. Maanantaina verottaja julkistikin tällaisen linjauksen.

Verottaja muistuttaa matkakuluvähennyksestä

Verottajan viesti on, että työnantaja voi antaa työntekijälle verovapaasti kasvomaskien kaltaisia tartuntatautien leviämistä ehkäiseviä suojavälineitä.

"Koska tällaiset työnantajan antamat suojavälineet voidaan verotuksessa rinnastaa työnantajan järjestämään ennaltaehkäisevään terveydenhuoltoon, ei verovapauden kannalta ole merkitystä, käyttääkö työntekijä suojavälineitä myös muuna aikana, esimerkiksi kodin ja työpaikan välisellä matkalla", verohallinnon verkkosivuilla kerrotaan.

Jos joukkoliikenteeseen on määrätty maskipakko, eikä työnantaja tarjoa maskeja työmatkoille, työntekijä voi vähentää maskit verotuksessa matkakuluina.

Ellei maskipakkoa ole, itse ostettuja maskeja ei voi vähentää matkakuluina.

Fakta

Mitä maski maksaa?

Kertakäyttöiset

Kertakäyttöisiä maskeja myydään muun muassa marketeissa ja apteekeissa.

Ne saatavat estää käyttäjän hengitystie-eritteiden leviämistä. Teho riippuu materiaalista ja istuvuudesta käyttäjän kasvoilla. Maski pitää vaihtaa viimeistään tunnin käytön jälkeen.

Pakkauskoot vaihtelevat 10-50 kappaleen välillä.

Kappalehintojen haarukka on noin 0,80-2 euroa.

Kangasmaskit

Pestäviä kangasmaskeja voi valmistaa itse tai ostaa valmiina.

Ne pitää pestä käytön jälkeen 90-asteisessa vedessä.

Kangasmaski ei toimi henkilönsuojaimena virustartuntoja vastaan, mutta se voi estää pisaroita leviämästä ja suojata muita ihmisiä.

Kappalehinnat vaihtelevat noin 6 eurosta 13 euroon.