Mais­te­lu­an­nok­sia so­pu­hin­taan: yh­dek­sän ruo­ka­ra­vin­to­laa esit­täy­tyy Ro­va­nie­men Sma­ku-ta­pah­tu­mas­sa

Uusi tulokas Rovaniemen ravintolamaailmassa on Restaurant Nabo Valtakatu 21:ssä. Nabon Smaku-annos sisältää selleriä, pähkinää, vuohenjuustoa ja kirnupiimää. <p>Ravintola Arctic Eye sijaitsee napapiirillä osana Santas Igloos -iglukylää. Smakuannoksessa on hiilisiikaa ja sieniä. </p><p>  </p> ArcticRestaurantin Smaku-annokset tarjoillaan PlanB:ssä. Yksi annoksista sisältää hirvipastramia, paahdettua palsternakkaa, pihlajanmarjageeliä ja kantarellia. Choco Delin hilla-macaronleivos sisältää myös valkosuklaamoussea. Yksi Roka Kitchen & Winebarin annoksista sisältää puuhiiliuunissa grillattua härän kuvetta, chorizoperunaa sekä Harissa smetanaa. Roka Street Bistro tarjoilee muun muassa possusänkkäriä. Cafe Bar Zoomitin lapakset on valikoima lappilaisia makuja. Café & Bar 21:n vohvelin päällä on muun muassa tummaa suklaata, kuivattua vadelmaa, tuoreita marjoja ja gelatoa. Woodssin annos on pieni falafel-bowl.
Uusi tulokas Rovaniemen ravintolamaailmassa on Restaurant Nabo Valtakatu 21:ssä. Nabon Smaku-annos sisältää selleriä, pähkinää, vuohenjuustoa ja kirnupiimää.
Uusi tulokas Rovaniemen ravintolamaailmassa on Restaurant Nabo Valtakatu 21:ssä. Nabon Smaku-annos sisältää selleriä, pähkinää, vuohenjuustoa ja kirnupiimää.
Kuva: Studio Lumikuva

Houkuttelevia maisteluannoksia sopuhintaan. Niitä on tarjolla kaksi viikkoa kestävässä Smaku-tapahtumassa, jonka tavoitteena on tehdä Rovaniemen ravintolakulttuuria tutuksi sekä matkailijoille että paikallisille. Tapahtumaan osallistuu yhdeksän ravintolaa.

Smaku on lähtöisin Porvoosta, jossa tapahtumaa on järjestetty jo neljän vuoden ajan. Tänä vuonna Smaku on lähtenyt kiertueelle, ja yhdeksi kiertuepaikkakunnaksi on valittu Rovaniemi.

– Tiesin jo ennakkoon, että Rovaniemi on paitsi matkailukaupunki, myös mielenkiintoinen ruokakaupunki. Odotukseni olivat korkealla, mutta nekin ovat ylittyneet, kun olen päässyt paremmin tutustumaan Rovaniemen tarjontaan, Smakun tuottaja Laura Pulkkinen sanoo.

Pulkkinen kuvaa rovaniemeläistä ruokakulttuuria kahdella sanalla: se on rohkeaa ja raikasta.

– Rovaniemellä hyödynnetään perinteitä, mutta niiden rinnalle nostetaan rohkeasti uusia juttuja. Ravintoloiden joukossa on oman tiensä kulkijoita, jotka uskovat omaan tekemiseensä.

"Ravintoloiden joukossa on oman tiensä kulkijoita, jotka uskovat omaan tekemiseensä."
Laura Pulkkinen
Smakun tuottaja


Smakun ideana on, että jokainen tapahtumassa mukana oleva ravintola ja kahvila valmistaa maisteluversion vähintään yhdestä annoksestaan. Annokset ovat tarjolla tapahtumaviikkojen ajan 5–7 euron hintaan. Annokset kuvaavat ravintoloiden ruokafilosofiaa ja toimivat kuin käyntikortteina.

Ruokajuhla huipentuu lauantaina 16. marraskuuta Tiedekeskus Pilkkeeseen, jonne kaikki ravintolat kokoontuvat saman katon alle tarjoilemaan annoksiaan. Smakun aikana käydään myös leikkimielinen kilpailu parhaasta annoksesta.

Smakuun osallistuu Rovaniemellä yhdeksän ravintolaa ja kahvilaa: ArcticRestaurant/PlanB, Choco Deli, Restaurant Nabo, Woodss, Café & Bar 21, Arctic Eye (Santas Igloos Arctic Circle), Cafe Bar Zoomit, Roka Street Bistro ja Roka Kitchen & Winebar.

Smakun tarjonta on monipuolista: tarjolla on sekä suolaisia että makeita herkkuja, joiden raaka-aineet ovat usein peräisin Lapin luonnosta. Joissakin ravintoloissa on tarjolla kolmekin erilaista annosta, jotka muodostavat menun.

Smakun annokset esitellään tapahtuman verkkosivuilla.


Smaku Tour Rovaniemi 4.–16.11. Smakun päätapahtuma la 16.11. klo 13–18 Tiedekeskus Pilkkeessä.