Maa­nan­tain ko­ro­na­seu­ran­ta: So­dan­ky­läs­sä on todettu kaksi uutta tar­tun­taa, Tornion ra­jan­yli­tys­pai­kal­la on kiel­täy­dyt­ty ko­ro­na­tes­teis­tä, Ro­va­nie­mel­lä lie­ven­ne­tään ko­ro­na­suo­si­tuk­sia

-
Kuva: Miila Kankaanranta

16.52. Tornion kou­lu­jen ka­ran­tee­nit ovat lop­pu­suo­ral­la

Tornion yläkoulujen laajat karanteenit ovat loppusuoralla. Putaan koululla ovat kaikki luokat tiistaina takaisin, kun kahden viikon karanteeni on opettajilla ja oppilailla ohi.

– Raumon koululla loputkin oppilaat ja opettajat pääsevät takaisin koululle torstaina ja perjantaina, jos tilanne pysyy näin hyvänä, laskee sivistystoimenjohtaja Ilkka Halmkrona.

Torniossa tuli kaksi viikkoa sitten ilmi pari laajaa joukkoaltistumista yläkouluilla. Kouluilla tehtiin nopeat päätökset siirtää koululaisia erityisjärjestelyjen piiriin, jolloin tartuntavaara saatiin minimoitua.

Lue lisää: Tornion kou­lu­jen ka­ran­tee­nit lop­pu­suo­ral­la – Pu­taal­la pää­se­vät kaikki ta­kai­sin kouluun tiis­tai­na

16.51. Norr­bot­te­nis­sa vii­kos­sa 946 uutta ko­ro­na­tar­tun­taa

Norrbottenin koronaluvut eivät näytä laskevan lähes tuhannen uuden tartunnan tasosta. Viikolla 17 uusia tartuntoja tuli ilmi 946, joka on jälleen nousussa edellisestä viikosta.

Pahimmat koronatartunnat ovat jälleen Luulajassa, jossa oli kolmennes kaikista läänin tartunnoista. Piitimessä on yli 200 tartuntaa ja Bodenissakin runsas sata. Malmikentillä koronatartuntoja on tasaisesti runsas 60 per kunta. Samassa tahdissa on myös Kalix.

Ilahduttavasti Tornionlaaksossa on laskusuunta tartunnoissa jatkunut. Haaparannalla tuli ilmi vain yksi uusi tartunta ja Övertorneållakin vain kolme. Pajalassa tartuntoja on enemmän, peräti 20.

Lue lisää: Norr­bot­te­nis­sa vii­kos­sa 946 uutta ko­ro­na­tar­tun­taa – Haa­pa­ran­nal­la ja Över­tor­neål­la vain muutama tar­tun­ta

15.55. THL: Suomessa on todettu 117 uutta tartuntaa

Suomessa on todettu 117 uutta koronavirustartuntaa maanantaina, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

Koko maassa on todettu epidemian alkamisesta lähtien 87 345 koronatartuntaa.

15.34. So­dan­ky­läs­sä on todettu kaksi uutta tar­tun­taa

Sodankylässä todettu kaksi uutta koronatartuntaa. Virukselle on voinut altistua maanantaina 3. toukokuuta kello 7.30–8 Hyvinvointikeskus Sopukassa ja torstaina 29. huhtikuuta useissa paikallisissa liikkeissä.

Sodankylän kunnan tiedotteen mukaan tartuntaketjuja selvitellään.

Tartunnan saaneet ovat asioineet paikallisissa liikkeissä sekä Hyvinvointikeskus Sopukassa, ja koronavirukselle on voinut altistua Sodankylässä seuraavissa paikoissa:

  • Maanantaina 3.5.2021 kello 7.30–8.00, Hyvinvointikeskus Sopukkaan pääaulassa.
  • Torstaina 29.4.2021 noin klo 12–14 välisenä aikana, K-market Sodankylässä, K-Supermarket Pohjantähdessä, Lidlissä, SEO Sodankylässä.

Sairastuneilla on ollut käytössä asianmukainen suunenäsuojus heidän asioidessaan edellä mainituissa paikoissa. Paikoissa kyseisinä aikoina käyneitä pyydetään tarkkailemaan oireitaan ja hakeutumaan koronatestiin lievissäkin oireissa.

Ruuhkaa koronarokotusajanvarauksessa

Sodankylässä koronarokotusajanvaraus on ruuhkautunut.

Sodankylän kunnan rokotusaikojen ajanvarausjonoon on voinut ilmoittautua yli 70-vuotiaiden ja riskiryhmiin kuuluvien lisäksi kaikki perusterveet 60–69-vuotiaat maanantaista 3.5. kello 8 alkaen. Rokotusajanvaraus ruuhkautui ajanvarauksen auettua ja tällä hetkellä ajanvarauksessa on useita satoja takaisinsoittopyyntöjä.

Kunnan tiedotteen mukaan takaisinsoittojonoa puretaan koko ajan ja kaikkiin takaisinsoittopyynnön jättäneisiin ollaan yhteydessä. Asiakkaalle siis soitetaan takaisin ja hänelle annetaan rokotusaika tai sijoitetaan rokotusjonoon. Takaisinsoitot pyritään tekemään kahden vuorokauden sisällä soitosta, mutta ajanvarauksen ruuhkautumisen vuoksi takaisinsoittoa voi joutua odottelemaan pidempään.

Mikäli takaisinsoittoa ei saa noin viiden päivän sisällä, kannattaa olla uudestaan yhteydessä ajanvarausnumeroon.

Toimi näin

Varaa aika koronatestiin

Ajan koronatestiin voi varata numerosta 040 128 5295, joka päivä kello 8-21.

Koronaneuvontapuhelimessa on käytössä takaisinsoittopalvelu, eli jos numero ei vastaa, asiakas jättää takaisinsoittopyynnön ja asiakkaalle soitetaan takaisin. Takaisinsoittoja tehdään kello 21 asti päivittäin.

Näytteenotto tapahtuu Sopukan infektiovastaanotolla, jonka erilliselle sisäänkäynnille on opastus Sopukan parkkipaikalta. Sopukan henkilöstö antaa puhelimessa ohjeet näytteenottoon liittyen.

Varaa koronarokoteaika

Ajanvaraus numerosta 020 692 884, arkisin kello 8–14.

Mikäli ajanvarausnumero on varattu, ohjeistetaan asiakasta jättämään takaisinsoittopyyntö. Takaisinsoittopyyntöä jättäessä on tärkeää, että asiakas valitsee asioinnin syyksi koronarokotuksen tällöin asiakkaalle soitetaan takaisin ja hänelle annetaan rokotusaika tai sijoitetaan rokotusjonoon. Takaisinsoitto pyritään tekemään kahden vuorokauden sisällä, mutta ajanvarauksen ruuhkautumisen vuoksi takaisinsoittoa voi joutua odottelemaan pidempään. Rokotusjonossa oleville soitetaan, kun heille soveltuvia rokotteita on saatavana ja rokotusaika voidaan antaa.

Huom: Rokoteajanvaraukseen ei tule soittaa, mikäli ei kuulu rokotusvuorossa olevaan ikäryhmään tai riskiryhmiin.

14.38. Tornion ra­jan­yli­tys­pai­kal­la kiel­täy­dyt­ty ko­ro­na­tes­teis­tä

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä todettiin viime viikolla 15 uutta koronavirustartuntaa.

Lisäksi alueen asukkailla todettiin 6 tartuntaa liittyen Sodankylän Jääkäriprikaatin koronavirusepidemiaan.

Länsi-Pohjan kahden viikon ilmaantuvuusluku on edelleen noussut ja on nyt 82,1/100 000. Luku on  Suomen 3. korkein.

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri kertoo tiedotteessaan viime viikolla usean henkilön kieltäytyneen koronatestauksesta ja yhteistyöstä Tornion rajanylityspaikalla.

Tartuntatautilääkäri joutuu määräysten mukaan määräämään kieltäytyjät pakolliseen terveystarkastukseen ja tarvittaessa tekemään poliisille virka-apupyynnön, jos henkilö määräyksestä huolimatta kieltäytyy yhteistyöstä.

Sairaanhoitopiiri haluaa muistuttaa, että terveydenhuollon resursseista merkittävä osa kuluu tällä hetkellä pandemian hoitoon, tartunnanjäljitykseen ja rokotustoimintaan. Kieltäytymiset rajalla lisäävät sairaanhoitopiirin mukaan voimakkaasti terveydenhuollon työmäärää ja ovat omiaan heikentämään terveydenhuollon alueellista kantokykyä.

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri vetoaa rajanylittäjiin, jotta testeissä käydään maahan tullessa ja rajalla annettuja ohjeita noudatetaan tinkimättä.

13.55. Ro­va­nie­mel­lä ko­ro­na­suo­si­tuk­siin lie­ven­nyk­siä

Rovaniemen kaupunki lieventää koronasuosituksia. Lievennyksiä tulee yksityistilaisuuksien henkilömääriin, maskien käyttöön sekä päättäjäisjuhlien ja urheilutapahtumien järjestämiseen.

Yksityistilaisuuksien henkilömäärä suositellaan rajaamaan korkeintaan 50 henkilöön aiemman 20 henkilön sijaan.

Lukiot ja oppilaitokset voivat järjestää harkintansa mukaan ylioppilasjuhlia ja päättäjäistilaisuuksia, joihin kutsutaan myös yleisöä, mikäli juhlassa voidaan noudattaa aluehallintoviraston päätöstä yli 50 hengen tilaisuuksia koskevista suosituksista ja turvallisuusohjeista.

Myös perusopetuksen oppilaita koskeva maskisuositus päättyy. Toisen asteen ja korkeakoulujen maskisuositus sen sijaan jatkuu edelleen.

Rovaniemen kaupungin häiriötilanteen johtoryhmä yhtyy Lapin sairaanhoitopiirin suositukseen siitä, että sairaanhoitopiirin alueella järjestettäviin urheilu- ja liikuntatapahtumiin ei kutsuta osallistujia kiihtymis- tai leviämisvaiheessa olevilta alueilta.  Lisäksi suositellaan, että Lapin sairaanhoitopiirin alueelta ei osallistuta urheilu ja liikuntatapahtumiin, jotka ovat kiihtymis- tai leviämisvaiheessa olevilla alueilla.

Suositus koskee kaikenikäisiä yksilö- ja joukkuelajien liikunta- ja urheilutapahtumia sisä- ja ulkotiloissa. Suositus ei kuitenkaan koske maajoukkuetoimintaa eikä SM- ja 1-divisioonatason kilpailutapahtumia.

Rovaniemen kaupunki tiedottaa lisäksi, että Rovaniemen kansalaistalon asukastoiminnan ryhmätoiminnot käynnistetään toukokuussa ja toimintaa porrastetaan asukkaiden, vapaaehtoisten ja yhdistysten toiminnan osalta siten, että kohtaamiset ovat mahdollisimman turvallisia. Kansalaistalon ruoka- ja maskijakelu jatkuu edelleen eteisaulan kautta.

Suositus liikunta- ja urheilutapahtumien osalta on voimassa 23.5. saakka.

Muut suositukset ovat voimassa toukokuun loppuun asti.

Vii­kon­lo­pun koronauutisia

12.20: Suomessa on raportoitu sunnuntaina 132 uutta koronavirustartuntaa

Kahden viime viikon aikana tartuntoja on todettu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan (THL) mukaan 3 113, mikä on 1 769 tartuntaa vähemmän kuin edeltäneiden kahden viikon aikana.

Tartuntoja on todettu Suomessa koko epidemian aikana runsaat 87 000.

Koronaviruksen aiheuttamaan tautiin liittyviä kuolemia oli perjantaihin mennessä ilmoitettu yhteensä 914. Sairaalahoidossa oli perjantaina 126 ihmistä, joista 31 tehohoidossa.

Lauantaina Suomessa raportoitiin 288 uutta koronavirustartuntaa.

Koronaviruksen ilmaantuvuus on suurinta Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alueilla. Husin alueella ilmaantuvuusluku on 96 ja Varsinais-Suomessa 91.