Maa­nan­tain ko­ro­na­seu­ran­ta: 13 tar­tun­taa Levin ra­vin­to­lois­ta, So­dan­ky­läs­sä ei ole todettu kolmeen päivään yhtään tar­tun­taa, Ro­va­nie­mel­lä rau­hal­li­nen ko­ro­na­ti­lan­ne, Suo­mes­sa 283 uutta ko­ro­na­vi­rus­tar­tun­taa, Län­si-Poh­ja yhä kiih­ty­mis­vai­hees­sa

Helsinki
-


20.30: Yle: Levin ravintoloista on levinnyt jo ainakin 13 koronatartuntaa

Levillä sijaitseviin ravintoloihin liittyviä uusia tartuntoja raportoitiin Lapissa maanantaina kahdeksan, kertoo Yle.

Tartunnoista viisi oli Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueella, kaksi Kittilässä ja yksi Rovaniemellä. Myös Espoosta on löytynyt ryppääseen liittyvä tartunta.

Levillä oli paljon väkeä 19.–22. marraskuuta alppihiihtokisojen aikaan.

Lapin sairaanhoitopiirin infektioylilääkäri Markku Broas muistuttaa Ylen jutussa, että kaikkien, jotka ovat olleet kisaviikonlopun aikaan Ravintola Narranissa, Bar Ihkussa tai Pub Hölmölässä, kannattaa mennä koronatestiin hyvin vähäistenkin oireiden vuoksi.

19.31 Sodankylässä ei todettu viikonloppuna yhtään uutta koronatartuntaa

Sodankylän koronatilanne on rauhoittunut.

Kunnassa ei todettu viikonlopun aikana yhtään uutta koronatartuntaa. Myös tehostetun palveluasumisen yksikössä Nutukkaassa maanantaina tehdyissä joukkotestauksissa saatiin vain negatiivisia tuloksia.

Viimeisin Sodankylän tartunta todettiin perjantai-iltana. Tartunta oli edelliseen ketjuun liittyvä perhealtistuminen.

Kokonaisuudessaan Sodankylässä on koronaepidemian aikana todettu 59 tartuntaa.

14.06 Koronatilanne Rovaniemellä rauhallinen, kasvomaskit syytä muistaa edelleen

Rovaniemen kaupungin häiriötilanteen johtoryhmä kokoontui maanantaina. Ryhmä totesi, että koronaepidemia on Rovaniemellä rauhallisessa vaiheessa, mutta Etelä-Suomen ja Oulun pahentunut tilanne voi muuttaa tilannetta nopeasti myös täällä.

Lapin sairaanhoitopiirin infektioiden torjuntayksikkö ja Rovaniemen kaupunki suosittelevat, että sairaanhoitopiirin rajojen ylittäviä urheilu- ja liikuntatapahtumia ei järjestetä aikavälillä 30.11.–20.12.

Tämä koskee kaikenikäisille suunnattuja yksilö- ja joukkuelajien liikunta- ja urheilutapahtumia sisä- ja ulkotiloissa. Suosituksella pyritään hidastamaan viruksen leviämistä. Linjaus ei kuitenkaan koske maajoukkuetoimintaa eikä SM- ja 1-divisioonatason kilpailutapahtumia. Paikallisia urheilu- ja liikuntatapahtumia voidaan järjestää, kun korona-ajan turvallisuusohjeet huomioidaan.

Kaupunki muistuttaa ikäihmisten läheisiä, että he käyttäisivät kasvomaskia ja huolehtisivat hygieniaohjeista vieraillessaan ikäihmisten palvelutaloissa.

Lisäksi kaupunki muistuttaa kaikkia kuntalaisia käyttämään kasvomaskeja julkisilla paikoilla, kun turvavälejä ei ole mahdollista pitää. Tämä on erityisesti syytä pitää mielessä joulun aikaan, jos kaupoissa voi asioida paljon ihmisiä kerrallaan. Myös käsienpesusta tulee huolehtia entiseen tapaan.

Kahden edellisen viikon (viikot 46 ja 47) perusteella ilmaantuvuusluku on 31,6/100 000 asukasta.

Lapin sairaanhoitopiirin ilmaantuvuusluvut:

Edellisen viikon (viikko 47) perusteella ilmaantuvuusluku on 9,4/100 000 asukasta.

Lapin sairaanhoitopiirissä todetut koronatapaukset viikoittain

Viikko 46: yhteensä 26 tapausta

Viikko 47: yhteensä 11 tapausta

Viikko 48: yhteensä 26 tapausta (30.11. klo 12.25 mennessä)

Kaiken kaikkiaan Lapin sairaanhoitopiirissä on todettu 331 tapausta, joista 31 on todettu ulkopaikkakuntalaisilla.

Lähde: koronaturvallinenlappi.fi


12.40 Suomessa 283 uutta koronavirustartuntaa

Suomessa on raportoitu 283 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Tartunnoista 175 raportoitiin Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla.

Viimeisten kahden viikon aikana on raportoitu 5 493 tartuntaa, mikä on 2 474 enemmän kuin edellisen kahden viikon aikana.

Väkilukuun suhteutettuna koronavirustartuntoja on viimeisten kahden viikon aikana todettu eniten Helsingin ja Uudenmaan, Päijät-Hämeen sekä Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiireissä. Pienintä ilmaantuvuus on nyt Ahvenanmaalla sekä Itä-Savon, Vaasan ja Lapin sairaanhoitopiireissä.

Koronaepidemian alusta lähtien Suomessa on raportoitu yhteensä 24 912 tartuntaa. Kahden viikon aikana on siis raportoitu yli viidesosa kaikista Suomessa todetuista koronatartunnoista. Keväällä tartuntoja kuitenkin jäi todennäköisesti paljon pimentoon, sillä koronatestejä tehtiin vähemmän, eikä niihin päässyt yhtä matalalla kynnyksellä kuin nyt.

Perjantaihin mennessä Suomessa oli raportoitu 393 koronaviruksen aiheuttamaan tautiin liittyvää kuolemantapausta. Sairaalahoidossa oli koronaviruksen aiheuttaman taudin vuoksi perjantaina 152 ihmistä, ja heistä 19 oli tehohoidossa.

THL raportoi sairaalahoidossa olevien määrän sekä mahdolliset uudet kuolemantapaukset myöhemmin tänään.

12.30  Kuusi Kärppien kotiottelua siirretään

Kuusi Kärppien joulukuun kotiottelua siirretään Pohjois-Pohjanmaan pahentuneen koronavirustilanteen vuoksi. Kärpät kertoo tiedotteessa päättäneensä asiasta yhdessä Liigan kanssa.

Oulun Kärppien toimitusjohtaja Tommi Virkkusen mukaan otteluiden järjestäminen alueella vallitsevassa tilanteessa olisi seuralta vastuutonta.

– Altistumisia ja tartuntoja ei Kärppien kotiotteluissa ole ollut, mutta siitä huolimatta pelien pelaaminen tämänhetkisessä tilanteessa tuntuisi väärältä ratkaisulta. Tärkeintä on saada tilanne hallintaan, sillä ihmisten terveys menee aina etusijalle, Virkkunen sanoo tiedotteessa.

12.05 Länsi-Pohja yhä kiihtymisvaiheessa

Länsi-Pohjassa todettiin viime viikolla 11 uutta koronavirustartuntaa. Testejä tehtiin 897 kappaletta. Länsi-Pohja on edelleen epidemian kiihtymisvaiheessa.

Lähialueilla on asiat vielä huonommin. Koronavirustilanne Norrbottenissa ja Oulun seudulla pahenee. Pohjois-Pohjanmaa on siirtynyt epidemian leviämisvaiheeseen.

Kahden viikon ilmaantuvuusluku on Länsi-Pohjassa johtajaylilääkäri Jyri J. Taskilan mukaan kääntynyt laskuun ja on nyt 61,8/100 000.

Korkeimmillaan luku oli 125/100 000. Tilanteen edelleen rauhoittamiseksi kaikkia suosituksia on Taskilan mukaan edelleen syytä noudattaa.

– Näyttää siltä, että joulun aika voidaan yhteisellä työllä rauhoittaa vielä, Taskila toivoo.