Päivittyvä lista: Näissä pai­kois­sa on voinut al­tis­tua ko­ro­na­vi­ruk­sel­le Lapissa

mainos : Syys­mark­ki­na­tar­jous, Lapin Kansa Digi 2,99 €/viik­ko. Tilaa tästä.

Maa­han­tu­lon ra­joi­tuk­set jat­ku­vat 17. huh­ti­kuu­ta saakka – si­sä­mi­nis­te­riö ra­joit­taa ra­jan­yli­tys­paik­ko­jen au­ki­olo­ai­ko­ja myös Yli­tor­niol­la

Hallitus päätti, että maahantulon rajoitukset Ruotsista Suomeen pysyvät ennallaan ainakin 17. huhtikuuta saakka. Kuvituskuva.
Hallitus päätti, että maahantulon rajoitukset Ruotsista Suomeen pysyvät ennallaan ainakin 17. huhtikuuta saakka. Kuvituskuva.
Kuva: Jussi Leinonen

Suomen hallitus on päättänyt jatkaa maahantulon rajoituksia 17. huhtikuuta saakka koronapandemian jatkumisen vuoksi ja virusmuunnosten leviämisen ehkäisemiseksi. Sisäministeriö kertoo tiedotteessaan, että aiempiin päätöksiin tehtiin vain pieniä muutoksia.

Tiettyjen rajanylityspaikkojen aukioloaikoja rajoitetaan Lapissa länsirajalla ja Suomen itärajalla. Muutoksilla pyritään keskittämään rajanylitysliikenne pääsääntöisesti päiväaikaan ja iltaan, jotta terveysviranomaisten resurssit riittäisivät rajalla, sisäministeriö kertoo tiedotteessaan.

Aukioloaikojen rajoitukset koskevat jatkossa myös Ylitornion ja Vartiuksen rajanylityspaikkoja. Rajoitukset eivät koske tavaraliikennettä eivätkä välttämätöntä henkilöliikenne, jolla on perusteltu tarve rajan ylittämiseen aukioloaikojen ulkopuolella.

Suomen tavoitteena on, että kaikki rajanylittäjät saadaan ohjattua koronatestiin, jos heillä ei ole esittää tarpeeksi tuoretta negatiivista koronatestitulosta tai todistusta sairastetusta ja parantuneesta koronataudista.

Suomi jatkaa sisärajavalvontaa ja rajoittaa maahantuloa kaikista muista Schengen-maista paitsi Islannista. Matkustaminen Virosta Suomeen ei ole sallittua edes negatiivisella koronatestitodistuksella, jos syynä matkustamiseen on loma tai huoltovarmuuden tai yhteiskunnan toimivuuden kannalta välttämätön työ.

Hallitus suosittelee kansalaisia edelleen välttämään tarpeetonta matkustamista ulkomaille.  Matkalle lähtijä on velvoitettu varmistamaan itse kohdemaan ajankohtaiset maahantulo- ja karanteenimääräykset.

Fakta

Maahantulon rajoitukset

Sisärajaliikenteellä tarkoitetaan Suomen ja muiden Schengen-alueeseen kuuluvien maiden välistä liikennettä. Ulkorajaliikenteellä Suomen ja Schengen-alueeseen kuulumattomien kolmansien maiden välistä liikennettä.

Maahantulo Suomeen on rajoitettua 17. huhtikuuta saakka kaikista muista Schengen-maista paitsi Islannista. Schengen-maihin kuuluvat EU:n jäsenvaltioiden lisäksi Islanti, Liechtenstein, Norja ja Sveitsi.

Maahantulon rajoitukset ulkorajaliikenteessä on poistettu Vatikaanista Suomeen saapuvassa liikenteessä. Lisäksi liikkuminen  Suomen ja Australian, Etelä-Korean, Singaporen, Thaimaan ja Uuden-Seelannin välisessä liikenteessä on sallittua näiden maiden asukkaiden osalta.

19. maaliskuuta alkaen maahantulorajoitukset poistetaan myös Ruandan asukkailta Ruandasta Suomeen saapuvassa liikenteessä.

Lähde: Sisäministeriö