pääkirjoitus: Suomi juhlii 106. it­se­näi­syys­päi­vään­sä en­sim­mäi­sen kerran puo­lus­tus­liit­to Naton jä­se­ne­nä – sul­je­tun itä­ra­jan takaa on turha odo­tel­la korkean tason on­nit­te­lu­ja

Puolustusvoimat: Ken­raa­li­kun­nas­sa vain yksi ylennys – katso tästä kaikki ylen­nyk­sen saaneet Lapissa

Juhlapyhä: Lapin Kansa il­mes­tyy it­se­näi­syys­päi­vä­nä vain nä­köis­leh­te­nä ver­kos­sa – seu­raa­va pai­net­tu lehti il­mes­tyy per­jan­tai­na 8.12.

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Tilaajille

Lut­to­joen Os­ka­rin­kos­kel­la ra­ken­net­tiin uutta elämää tyh­jäs­tä –kolt­ta­ken­tät ker­to­vat Pet­sa­mos­ta evak­koon jou­tu­nei­den his­to­rias­ta

Osa rajan takaa evakkoon lähteneistä löysi tilapäisen kodin jopa vankileirien raunioista.

Johonkinhan sitä piti asettua, kun tuli pakko lähteä omasta kodista. Sota ja rauhanteko olivat siirtäneet rajoja, jotka jo aikaisemminkin olivat pirstoneet kolttien asuma-alueita Petsamon suunnalla, jossa Suomen, Norjan ja Neuvostoliiton rajat kohtasivat.

Muutama perhe rakensi asumuksia Luttojoen varsille Inariin.

Raja-Joosepin nykyisen tulli- ja vartioaseman läheltä menee tiepahanen Oskarinjärvelle ja Oskarinkoskelle, jossa on säilynyt Suonikylästä tulleiden Semenoffin ja Fofanoffin perheiden asuinpaikkoja.

Anna Lumikivi ja Terhi Harju tutkivat asuinrakennusta, jossa Ivan (Uts-Evvan) ja Euforsinia Semenoff asuivat talvisin 1946-1948.
Anna Lumikivi ja Terhi Harju tutkivat asuinrakennusta, jossa Ivan (Uts-Evvan) ja Euforsinia Semenoff asuivat talvisin 1946-1948.
:
:

Hyvää itsenäisyyspäivää!

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Lue tilauksella tämä ja muut kiinnostavat artikkelit Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa