Kysely: Suo­ma­lai­set huo­mioi­si­vat Poh­jois-Suo­men muut­tu­neen aseman hal­li­tus­oh­jel­mas­sa

Kolumni: Turha kuolema herätti ruot­sa­lai­set

Asuntolainat: Nyt voit katsoa ajan­ta­sai­set eu­ri­bor-ko­rot Lapin Kansan netistä

Mainos: Tilaa Lapin Kansa Digi koko vuodeksi samaan hintaan: 12,90 € / kk + 1 kk kaupan päälle, tilaa tästä

Luot­ta­mus vei mi­ta­leil­le – Lapin Kansa voitti kolme pal­kin­toa kan­sain­vä­li­ses­sä ul­ko­asu­kil­pai­lus­sa

Palkinto osoittaa, ettei toimituksen tarvitse olla iso ollakseen menestyvä, sanoo lehtikuvaaja Jussi Leinonen.

Lapin Kansa on voittanut kolme palkintoa kansainvälisessä Best of News Design Scandinavia -kilpailussa. Osastoetusivujen sarjassa hopealle ylsi Luppo-viikonvaihdeliitteessä 20.4.2019 julkaistu "Ei mitään hätää".

Saman kokonaisuuden reportaasi "Ryökäleen kanssa" voitti pronssia feature-sarjassa. Pronssia tuli myös paikallissivujen sarjassa Rovaniemelle saapuneista matkailijoista kertoneella aukeamalla.

Lapin Kansan päätoimittaja Antti Kokkonen on ylpeä toimituksestaan ja sen saamasta kansainvälisestä tunnustuksesta.

– Vaikka sanomalehdet digitalisoituvat vauhdilla, paperista lehteä ei ole jätetty tuuliajolle. Meillä on osaava, monitaitoinen ja innostava toimitus, joka haluaa tehdä laatua sekä digitaalisesti että painettuun lehteen. Hienoa, että meidän lukijoiden eteen tekemämme työ lehden houkuttelevan sisällön, visuaalisuuden ja ulkoasuun eteen myös huomataan.

"Ei mitään hätää" -reportaasi kertoo rovaniemeläisen Sari Alakulpin elämästä rintasyövän kanssa. Kansi ylsi hopealle Best of News Design Scandinavia -kilpailussa. Rovaniemelle saapuvista matkailijoista kertova juttukokonaisuus voitti pronssia paikallissivujen sarjassa.
"Ei mitään hätää" -reportaasi kertoo rovaniemeläisen Sari Alakulpin elämästä rintasyövän kanssa. Kansi ylsi hopealle Best of News Design Scandinavia -kilpailussa. Rovaniemelle saapuvista matkailijoista kertova juttukokonaisuus voitti pronssia paikallissivujen sarjassa.
Kuva: Sammeli Harve

"Dramaattisen kaunis"

"Ei mitään hätää" -reportaasin kannessa on lähikuva naisen kasvoista. Valokuvaaja Jussi Leinonen on mukana ja aivan liki siinä hetkessä, kun rintasyöpää sairastavan ja sytostaattihoitoa saaneen rovaniemeläisen Sari Alakulpin hiukset ajellaan pois.

Ulkoasukilpailun tuomaristo kuvaa kantta dramaattisen kauniiksi. Tuomariston mukaan kansi on hyvä esimerkki siitä, miten kuva ja teksti yhdistetään voimakkaaksi kokonaisuudeksi.

Jussi Leinosen mukaan kuvattavan lähelle pääseminen toi reportaasin parhaan kuvan.

– Kuvattava on herkillä ja haavoittuva, mutta kuitenkin voimakas. Hyviin kuviin ja juttuihin tarvitaan se, että kohde on itse mukana ja luottaa tekijöihin, Leinonen sanoo.

Leinonen seurasi Alakulppia useita viikkoja tämän arjessa, syöpähoidoissa ja eduskuntavaalikampanjassa.

– Syntyi luottamussuhde, joka mahdollisti sen, että pystyin kuvaamaan aivan iholla niin vaikeaa hetkeä kuin hiusten pois ajeleminen oli. Yksi tapaamiskerta ei olisi mitenkään riittänyt.

Leinosta lämmittää erityisesti se, että palkinnot tulivat pitkälti kuvien ansiosta.

Sari Alakulpista kertova reportaasi voitti pronssia feature-sarjassa. Tuomariston mukaan kuvasarja herättää vahvoja tunteita, ja aiheen vaikeudesta huolimatta kuvat onnistuvat olemaan kohottavia ja jopa iloisia.

– Kohottavuus tuli pitkälti kuvattavan persoonasta. Hän ei pelännyt syöpää vaan jotenkin hyökkäsi ilolla sitä vastaan, Leinonen pohtii.

"Ei mitään hätää" -reportaasin sisäsivujen aukeamat palkittiin pronssilla Best of News Design Scandinavia -kilpailun feature-sarjassa.
"Ei mitään hätää" -reportaasin sisäsivujen aukeamat palkittiin pronssilla Best of News Design Scandinavia -kilpailun feature-sarjassa.
Kuva: Sammeli Harve

"Luppo on toimituksen kruununjalokivi"

Leinosen mielestä palkinto osoittaa, että toimituksen ei tarvitse välttämättä olla suuri ollakseen menestyvä.

– Meidän pieneen toimitukseemme on valikoitunut sellaisia tyyppejä, joiden kanssa tällaisten juttujen tekeminen ja palkintojen voittaminen on mahdollista.

Menestyksen takana on ammattitaidon lisäksi se, että viikonvaihdeliite Luppoa pidetään toimituksessa suuressa arvossa.

– Lapin Kansassa on perinne, että viikonvaihteeseen panostetaan. Luppo on meille tekijöille kruununjalokivi, ja työnjohto antaa kuvauksiin ja juttuihin kiitettävästi ja riittävästi aikaa, Leinonen sanoo.

Timantit esiin taitossa

Lehtikuvaajan työhön Luppo tuo tähtihetkiä.

– Kuvaaminen on usein melko monotonista puuhaa, eikä arjessa aina synny kovin räjähtävää inspiraatiota. Lupossa tulee paikkoja, joissa pääsee kunnolla laukomaan.

Tuomariston mukaan reportaasi on klassinen esimerkki siitä, miten taitava valokuvaus yhdistetään huolelliseen ulkoasun suunnitteluun. Ulkoasusta vastasi graafikko Sammeli Harve.

– Minulla oli selkeä käsitys siitä, mitkä ovat parhaita kuvia. Kokonaisuus katsottiin yhdessä toimittaja Sinikka Pylkkäsen ja Sammelin kanssa. Siihen voi aina luottaa, että Sammeli nostaa timantit esiin, kehuu Leinonen.

Sammeli Harve pitää palkintojen saamista mukavana muistutuksena siitä, kuinka olennainen osa laadukas ulkoasu on Lapin Kansan sisältöä.

– "Ei mitään hätää" -reportaasin aihe ja voimakkaat kuvat eivät kaivanneet ympärilleen erikoista taitollista tehostusta. Lopputulos on tuomaristonkin sanoin klassinen kokonaisuus, jonka koostamisessa ja taitossa panostin lähinnä huolellisuuteen ja virheettömyyteen, sanoo Harve.

Paikallisessa sarjassa pronssille ylsi juttu Rovaniemellä tavatuista matkailijoista. Valokuvaaja Anssi Jokiranta vietti päivän Rovaniemen Lordin aukiolla kuvaten tapaamiaan turisteja.

Jutun kirjoitti toimittaja Niina Niemelä ja taittoi Johanna Sarriola. Tuomaristo kehuu juttua lämpimäksi ja ystävälliseksi ja Miila Kankaanrannan laatimaa infografiikkaa mielenkiintoiseksi.

Rovaniemellä kohdattujen matkailijoiden kuvista koostuva kokonaisuus voitti pronssia Best of News Design Scandinavia -kilpailun paikallissivujen sarjassa.
Rovaniemellä kohdattujen matkailijoiden kuvista koostuva kokonaisuus voitti pronssia Best of News Design Scandinavia -kilpailun paikallissivujen sarjassa.
Kuva: Sammeli Harve
Mikä?

Best of News Design Scandinavia

Best of News Design Scandinavia -kilpailu järjestetään vuosittain.

Palkinnon jakaa ammattilaistuomaristo, joka kävi tänä vuonna läpi 111 digijuttua ja 240 paperilehteen painettua juttua. Kilpailuun osallistui 37 mediataloa Pohjoismaista ja Virosta.

Tuomariston mukaan kilpailuun osallistuneiden töiden korkea laatu on osoitus siitä, että korkealuokkaiseen printtijournalismiin panostetaan yhä, vaikka median tilanne on haasteellinen.

Suomalaisista medioista eniten palkintoja sai Helsingin Sanomat. Palkintoja saivat myös Aamulehti, Savon Sanomat, Sunnuntaisuomalainen ja Tekniikka&Talous.

Palkinnot julkistettiin maanantaina. Kaikki palkitut sivut löytyvät SNDS:n sivuilta.

Lapin Kansa on palkittu kansainvälisessä kilpailussa myös aiemmin.