Kolumni: Ro­va­nie­men kau­pun­gin­hal­li­tuk­sen pitää estää ve­ro­va­ro­jen kaap­paus lait­ta­mal­la kylien säätiö ruotuun

Sää: Lapissa vii­kos­ta on tulossa märkä ja ma­ta­la­pai­nei­nen – "Paras mah­dol­li­suus lumi- ja rän­tä­sa­tee­seen on Kä­si­var­res­sa"

pääkirjoitus: Putinin Venäjä on to­dis­ta­nut ar­vaa­mat­to­muu­ten­sa ja häi­käi­le­mät­tö­myy­ten­sä jo useam­paan kertaan – Suomen on oltava valmis mihin tahansa

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Luon­to­mat­kai­lua ei saa vaa­ran­taa

Näkökulma

Luontomatkailu on Lapin matkailun kulmakivi. Sillä tarkoitan lähes koskemattomassa luonnossa tapahtuvia kaupallisia aktiviteetteja, kuten revontuli- ja patikkaretkiä, melontaa, urheilukalastusta, retkihiihtoa, koiravaljakko- ja porosafareja sekä moottorikelkoilla ja mönkijöillä suoritettavia luontoretkiä. Kelkat ja mönkijät mahdollistavat luontoelämykset myös huonommin liikkuville, kuten ikäihmisille ja pienille lapsille.

Lappi on luontomatkailun aarreaitta Euroopassa. Täällä on vielä puhdasta, koskematonta luontoa ja hiljaisuutta sekä pimeämatkailualueita, joita ei enää Euroopasta juuri muualta löydy. Lappi tarjoaa esimerkiksi Rovaniemellä, Luostolla, Saariselällä, Sallassa, Meri-Lapissa, Kuusamossa, Länsi-Lapin tuntureilla ja Inarissa satoja luontomatkailun työpaikkoja ainakin talvisesongilla. Kesän kalastusmatkailu, melonta ja patikoinnit mukaan luettuna on kyse kymmenien miljoonien vuotuisesta liikevaihdosta.