kolumni: Han­ka­lat ajat vaa­ti­vat jät­ti­mäi­siä uh­rauk­sia, mutta ei koskaan kau­pun­geis­sa

Pian kylmenee: Lapissa voi olla pa­rin­kym­me­nen­kin asteen yö­pak­ka­sia

Tilaajille

Luon­nos­sa liik­ku­mi­nen vä­hen­tää stres­siä ja nostaa mie­li­alaa – hyvin suun­ni­tel­lut tau­ko­pai­kat li­sää­vät ret­kei­lyn nau­tin­toa

Valmiiksi merkityt polut ja hyvin rakennetut, nykyaikaisia tarpeita vastaavat taukopaikat helpottavat kokemattoman vaeltajan kulkemista. Arkkitehdit Malin Moisio ja Manu Humppi ovat suunnitelleet moderneja laavuja retkeily- ja luonnonsuojelualueelle.

Lyhytkin metsässä oleskelu laskee tutkitusti sykettä ja verenpainetta, vähentää lihasjännitystä, nopeuttaa stressistä palautumista ja kohentaa mielialaa.

Retkeily taas on kokonaisvaltaista terveyttä tukevaa kestävyysurheilua. Eikä hyötyjen saamiseksi tarvitse lähteä kauas. Retkeily voi olla sitä, että ajaa auton lähelle laavua ja kävelee parkkipaikalta tulistelemaan.

– Ihminen kaipaa työkiireiden keskellä paluuta perusasioiden äärelle. Luonnossa mieli rauhoittuu ja stressi unohtuu. Itsekin käyn usein lähilaavulla nukkumassa tai vain istuskelemassa, arkkitehti Malin Moisio kertoo.

Vaelluksella tai metsäretkellä matka onkin usein tärkeämpi kuin määränpää.

Haluatko lukea tämän jutun?

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita

Rajaton lukuoikeus verkkosivuilla ja sovelluksessa Näköislehdet (ma-la) ja arkisto Galleriat, videot ja live-lähetykset Podcastit Päivittäiset uutiset sähköpostiisi