Lista: Näissä pai­kois­sa on voinut al­tis­tua ko­ro­na­vi­ruk­sel­le

Asuntokauppa: Myy­tä­vien asun­to­jen määrä putosi Ro­va­nie­mel­lä – vanhaa oma­ko­ti­ta­loa ei laiteta myyn­tiin, jos tar­jol­la ei ole uu­dem­paa asun­toa, johon vaihtaa

Lukijan jut­tu­vink­ki: Ai­kui­set ovat vä­lit­tä­neet al­ko­ho­lia 12-vuo­tiail­le lap­sil­le Me­ri-La­pis­sa

Vanhempi järkyttyi, kun oma lapsi tuli kotiin humalassa. Lapset ovat etsineet “hakijoita” muun muassa sosiaalisen median kautta.

Nuoret saattavat kokeilla alkoholia, mutta mitä vanhemmaksi ensimmäistä kokeilua lykätään, sen parempi.
Nuoret saattavat kokeilla alkoholia, mutta mitä vanhemmaksi ensimmäistä kokeilua lykätään, sen parempi.
Kuva: Laura Kotila

Lounais-Lapin merilappilainen lukija huolestui 12-vuotiaiden lasten alkoholinkäytöstä. Hänen oma lapsensa oli tullut kotiin humalassa ja myöhemmin kävi ilmi, ettei juopottelu ollut suinkaan ensimmäinen kerta. Lukija kertoo Lounais-Lapille, että aikaisemmin lapsen tuttavapiirissä oli 12-vuotias lapsi kaatunut humalassa pyörällä.

Lukija kertoo, että hänen lapsensa alkoholinkäyttö oli heidän perheelleen täysi yllätys ja myös vähän järkytyskin. Hän otti lehteen yhteyttä herätelläkseen muitakin alueemme aikuisia aiheen tiimoilta.

Lukija on tutkinut lapsensa kännykän, josta hän löysi monenlaisia Snapchat-keskusteluja.

Keskusteluissa on muun muassa mietitty, kuka voisi hakea lapsille alkoholia ja mihin hintaan.

Päihteitä lapsille on välitetty ilmeisesti niin ikään Snapchatin-kautta. Sovelluksen kautta kontaktoidut nuoret aikuiset ovat toimittaneet juomia lapsille esimerkiksi Keminmaassa Lassilan tai Pölhön koulun pihoilla. Lapset ovat sopineet, että mikäli aikuinen hakija kysyy ikää, he valehtelevat sitä hieman ylöspäin. Lukija on ollut tapauksesta yhteydessä poliisiin.

Muutamia ilmoituksia

Rikosten ehkäisypuolla työskentelevä vanhempi rikoskonstaapeli Hanna Kosola Tornion poliisilaitokselta kertoo, että poliisille on tullut muutamia ilmoituksia hyvin nuorten alaikäisten alkoholinkäytöstä. Mitenkään erityisen paljon tapauksia ei poliisin tietoon ole tullut.

Kosonen kertoo, että tällaisissa tapauksissa poliisi tekee yhteistyötä niin lasten vanhempien, sosiaalitoimen kuin nuorisotoimenkin kanssa.

– Mitään rikosprosessia näistä ei tule, vaan tärkeintä on, että aikuiset puuttuvat lasten päihteidenkäyttöön.

Alkoholin välittäminen alaikäiselle on rikos, ja siitä voi tehdä rikosilmoituksen, jonka nimike on alkoholirikos tai lievä alkoholirikos. Kosolan mukaan näitä rikoksia tulee ilmi vuodessa aina muutamia.

Nuori ei tiedä, miten alkoholi vaikuttaa

Johtava päihdetyöntekijä Mari Sipola Länsi-Pohjan Sairaanhoitopiirim A-klinikalta kertoo, että nuoria ei tällä hetkellä päihdepalveluissa juuri näy.

– He tuntuvat olevan hukassa samaan tyyliin kuin he ovat olleet hukassa muistakin palveluista korona-aikana, Sipola kertoo.

Nuoret liikkuvat kesällä vapaammin ja ovat myöhempään ulkona. Kiinnostus alkoholikokeiluihin saattaa herätä ja porukan painekin voi vaikuttaa asiaan.

Nuorten juomiseen liittyy kuitenkin riskejä.

– Nuori tai lapsi ei tiedä, miten alkoholi vaikuttaa häneen.

Riskinsä on myös siinä, ettei nuori välttämättä tiedä, mitä on juomassa.

– Jos juomat ovat jonkun toisen tuomia, niin ei voi tietää, mitä niihin on sekoitettu.

Hyvin nuoret harvassa

Humalassa kontrolli heikentyy ja lapset saattavat joutua hyväksikäytetyiksi.

– Isompien mukana kovempi elämä voi viedä mukanaan.

Päihdekokeilut ja rajojen etsiminen kuuluvat nuoruuteen, mutta aikaisin aloitettu alkoholinkäyttö häiritsee lapsen aivojen kehittymistä. Mitä aiemmin alkoholin käytön aloittaa, sitä suurempi riski on myöhempiaikaiselle päihderiippuvuuden kehittymiselle.

Hyvin nuoret päihdekokeilijat ovat harvassa, mutta aivan tavattomia eivät kokeilut kuitenkaan ole. Sipola kertoo, että moni aikuinen päihdeongelmainen kertoo aloittaneensa päihteidenkäytön jo hyvin nuorena, jopa 9–10-vuotiaana.

Tästä on kyse

Ohjeita vanhemmille

Keskustele lapsen kanssa, mitä tehdä, jos hänelle tarjotaan alkoholia tai muita päihteitä.

Ota selvää, missä lapsi liikkuu ja kenen kanssa.

Tarkista, onko lapsi tai nuori siellä, missä sanoo olevansa.

Seuraa lapsen rahankäyttöä: älä anna puhdasta rahaa.

Nuoren ensimmäisestä alkoholikokeilusta ei tarvitse hätääntyä. Rajojen testaaminen ja myös päihdekokeilut ovat nuorilla tavallisia. Jos tilanne riistäytyy käsistä, niin voit ulkopuolista apua kasvatuksen tueksi.

Jos epäilet, että aikuinen välittää lapselle alkoholia, voit ilmoittaa siitä poliisille.