Jalkapallo: "Oli hienoa huo­ma­ta, että seu­ral­la on kova luotto osaa­mi­see­ni", ku­vai­lee ro­va­nie­me­läis­jal­ka­pal­loi­li­ja Vilma Koi­vis­to siir­toaan yhteen Ruotsin huip­pu­jouk­kueis­ta

Pääkirjoitus: Venäjä jatkaa hyb­ri­di­ope­raa­tio­taan Suomen rajalla niin kauan kun se katsoo hyö­ty­vän­sä siitä

äänestä: Mikä on vuoden 2023 sy­käh­dyt­tä­vin lap­pi­lai­nen ur­hei­lu­ta­pah­tu­ma? Äänestä suo­sik­kia­si ja osal­lis­tu ar­von­taan

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Lu­ki­jal­ta: Veis­tos­ten kohtelu mää­rit­tää kau­pun­ki­kult­tuu­rim­me tason

Edesmenneen heraldikon ja taitelija Olof Erikssonin ainoana Lapissa asuvana sukulaisena en suhtaudu kovin suurella ilolla uutisointiin Torniossa vastapäätä kirkkoa sijaitsevan Astemittauksen muistomerkin huoltotoimenpiteiden toteutuksesta. Lehtikuvissa näkyy väkivalloin jalustaltaan irti revitty muistomerkki, jota poliisi jo ehti epäillä varastetuksi.

Mieleen hiipii Alvar Aallon suunnitelman pronssireliefi Aurora Borealialiksen kohtalo Rovaniemeltä. Reliefi ”katosi” suojelukohteesta "huoltotoimenpiteitä” varten ja päätyi ilmeisesti lopulta kaupungin omistukseen. Takaisin esille teosta ei ole saatu huolimatta siitä, että kyseessä on olennaisesti kaupunkikuvaan kuuluva ja siihen vakiintunut teos.

Olof Erikssonin kädenjälki näkyy Lapissa edelleen esimerkiksi Enontekiön, Kemijärven, Kolarin, Pellon, Simon ja Tornion kunnallisvaakunoissa. Hän myös koki kulttuurisuhteiden ylläpidon Ranskaan tärkeäksi ja Ranskasta saatiin myös rahoitusta Astemittauksen muistomerkin toteutukseen.

Toivon Tornion vanhana kulttuurikaupunkina osoittavan Astemittauksen muistomerkin ja Maupertuis'n puiston ylläpidossa suurempaa sivistystä kuin mihin Rovaniemellä on Aurora Borealialiksen reliefin ja kaupungin puistojen kehittämisen suhteen kyetty.

Lue Digiä _vain 1 €/kk_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita