Ennakkoäänestyksen loppukiri käyntiin: Reilu vii­den­nes lap­pi­lai­sis­ta ää­nes­tä­nyt, pel­lo­lai­set kär­jes­sä, me­ri­lap­pi­lai­set ovat ak­ti­voi­tu­neet – tiis­tai­na vii­mei­nen en­nak­ko­ää­nes­tys­päi­vä

Aluevaalien vaalikone: Katso sopiva ehdokas täältä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Lu­ki­jal­ta: Vastuu Suomen luon­nos­ta lepää päät­tä­jien har­teil­la

Rovaniemelläkin osoitettiin viime lauantaina mieltä luonnon puolesta.
Rovaniemelläkin osoitettiin viime lauantaina mieltä luonnon puolesta.
Kuva: Jussi Pohjavirta

Viime viikon lauantaina osoitettiin mieltä Suomen luonnon puolesta. Luonnon, joka on totuttu näkemään moninaisena ja puhtaana. Mutta valitettavasti näin ei enää ole.

Neljä vuodenaikaa on suuressa osassa Suomea enää pelkkä vitsi ja kapitalistinen kulutusyhteiskunta tuhoaa metsiämme ja tuntureitamme tuottaakseen tavaraa sivuuttaen kysymyksen ilmastonmuutoksesta ja ympäristön kestävyydestä – pitäen samalla alkuperäiskansoja löysässä hirressä.

Pari vuotta sitten seisoin Lordin aukiolla marraskuun lopulla muutaman muun nuoren kanssa osoittamassa mieltä ilmastonmuutoksen takia.

Satoi räntää, ympärillä soi joululaulut ja ihmiset kiirehtivät ostoksineen meidän ohi. Vain muutama turisti pysähtyi, ketään muuta ei kiinnostanut räntäsateessa palelevat nuoret kyltteineen.

Tilanne ei hirveästi ole muuttunut, edelleenkään nuorten ääni ei kuulu ostoshuuman täyttämien korvien sisään. Päättäjien ja ilmastoliikkeen välissä on edelleen suuri muuri – muuri, jonka murtumisella on kiire.

Moni meistä huokaisi uuden hallituksen myötä, vihdoin ilmastotoimet otetaan vakavasti. Kuitenkaan hallituksen ilmastotoimet eivät tunnu riittävän. Turpeesta luopuminen ja kaivoslain uudistaminen tuntuvat edelleen toistavan samaa vanhaa rahanvallan kaavaa.

Seuraava viesti on päättäjille, jotka eivät sitä mielenosoitukseen tulleet kuulemaan. Me nuoret olemme eläneet elämämme kauhukuvien keskellä, jotka tulevat tällä tahdilla toteutumaan meidän elinaikanamme.

Ilmaston lämpeneminen ei tuo vain mukavia lämpimiä kesiä. Se tuo mukanaan pandemioita, sosiaalista eriarvoisuutta ja jopa kansojen tuhoutumista. Se tarkoittaa lumettomia talvia, lajien ajautumista sukupuuttoon ja epävakaata tulevaisuutta.

Me nuoret haluaisimme elää vain normaalia nuoruutta, emme seistä osoittamassa mieltämme koulun ja jopa mielenterveytemme uhalla. Me haluamme, että päättäjät kuulisivat meidät ja tekisivät päätöksiä faktoihin perustuen.

Me voimme yhä rakentaa parempi tulevaisuus, tarvitaan vain tekoja. Ilmastonmuutos ja ympäristönsuojelu ei voi olla vain yksilön vastuulla.

Tarvitaan radikaalia muutosta yritystukien myöntämiseen, uudelleenkouluttautumismahdollisuuksia ekologisesti kestäville aloille ja panostuksia tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoimintaan.

Meillä kaikilla on vastuu Suomesta, mutta erityisesti vastuu on heillä, joilla on valtaa.

Mari IkonenPuheenjohtaja, Lapin vasemmistonuoret