Ukrainan sota: Ze­lens­kyi vaatii li­sä­pa­kot­tei­ta Ve­nä­jäl­le ydin­voi­ma­lan tu­lit­ta­mi­sen vuoksi

Kulttuuri: Tu­le­vai­suus tulikin tykö – Jenni Räinä on vii­py­nyt teok­sis­saan jo kauan siinä mai­se­mas­sa ja niiden ih­mis­ten pa­ris­sa, joista Suo muistaa -e­si­kois­ro­maa­ni kertoo

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Lu­ki­jal­ta: Vanha asema kult­tuu­ri­väel­le

Vanha asemarakennus tulisi kirjoittajan mukaan saada kulttuuriväen käyttöön.
Vanha asemarakennus tulisi kirjoittajan mukaan saada kulttuuriväen käyttöön.
Kuva: RAIJA SUOPAJÄRVI

Vanha asema on yksi harvoista Lapin sodalta säästyneistä arvorakennuksista Rovaniemellä. Sille pitäisi löytää kaupunkia palvelevaa käyttöä. Suojelukohteen merkitystä ei voida mitata euroissa, vaikka kirjanpidollisesti tasearvo onkin nolla euroa. Kulttuuritoimijat ovat esittäneet, että asema vuokrataan heille pienellä kuukausivuokralla. Kaupungin kannalta ratkaisu on monimutkainen, sillä vastuu tilan ylläpidosta ja peruskorjaamisesta jäisi omistajalle.

Voitaisiinko aseman suhteen menetellä kuten aikanaan, kun Lapin yliopiston opiskelijat hankkivat Valistustalon ja remontoivat Tivolin? Tällöin perustettiin yhtiö, jonka osakkaina olivat kaikki kulttuuritoiminnasta kiinnostuneet. Näin saatiin peruspääoma tilan remontointiin. Voisiko kulttuuriväki ensin määräajaksi vuokrata aseman ja selvittää edellytyksiä perustaa yhtiö, jonka osakeannilla kerättäisiin pääoma perusinvestointeihin?