Vaalikone: Katso Lapin Kansan vaa­li­ko­nees­ta, kuka eh­dok­kais­ta on lä­him­pä­nä aja­tus­maail­maa­si

Podcast: Mistä tulee Lapin suurin puolue? Kuun­te­le myös, mikä pu­hut­taa ra­ja­kun­nis­sa vaalien alla

Kolumni: Yksi on juh­lis­ta poissa, kun Suomen toi­sek­si suurin kan­sal­lis­puis­to täyttää ta­sa­vuo­sia

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Lapin Kansa 2 kk 59,90 euroa

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Lu­ki­jal­ta: Uudet hak­kuu­lin­jauk­set hyvään suun­taan

Metsähallituksen uudet toimintalinjaukset vähentävät avohakkuita, mikä parantaa alueiden monikäyttöisyyttä, luonnon monimuotoisuutta ja hiilinieluja (LK 5.5.). Avohakkuiden välttäminen on erityisen tärkeää matkailu-, virkistyskäyttö- ja maisema-alueilla sekä poronhoidolle tärkeillä kohteilla.

Peitteellisen metsänhoidon eli jatkuvan kasvatuksen osuutta nostetaan 15:stä 25 prosenttiin uudistusluonteisissa hakkuissa. Jatkuva kasvatus sopii uudistamisvaiheen metsiin, vaikka niissä olisi ehditty vaikeuttaa uudistumista toistuvilla alikasvoksen raivauksilla.

Jatkuvan kasvatuksen yläharvennukset on parasta aloittaa jo ensimmäisen kannattavan hakkuun vaiheessa. Tällöin metsässä voidaan helpoimmin säilyttää puulajisekoitus ja kehittää monimuotoisuutta. Hakkuukierron aikana syntyy riittävästi alikasvosta varmistamaan jatkuvuus hakkuusta toiseen. Puuston kasvu ja laatu sekä hiilinielu pysyvät korkealla tasolla. Tärkeää on, että alikasvosta on riittävästi myös luonnonvalintaan, jotta kasvupaikalle valikoituvat aina kasvuisimmat ja muuttuviin ilmasto-oloihin hyvin sopeutuvat yksilöt. Tätä etua ei ole viljelymetsissä.

Toisin kuin artikkelissa mainittiin, jatkuva kasvatus toimii kaikilla kasvupaikoilla, viljavilla mailla jopa karuja männiköitä paremmin.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.