Juuri nyt: Lapin pe­las­tus­lai­tok­sel­la monta teh­tä­vää: Kaa­ma­ses­sa paloi oma­ko­ti­ta­lo ja Kit­ti­läs­sä ko­koon­tu­mis­ra­ken­nus, Ro­va­nie­mel­lä ih­me­tel­lään lasit he­läyt­tä­nyt­tä pa­maus­ta

Päätös: Ho­vi­oi­keus piti en­nal­laan Kuopion vuoden 2018 bus­si­tur­man tuomion – Kalixin ka­rao­ke­ker­ho­lai­sia kul­jet­ta­neen bussin tur­mas­sa kuoli neljä ihmistä ja useita louk­kaan­tui

Lukijalta: Län­si-Poh­jas­sa läh­det­tiin sutta pakoon, mutta vas­tas­sa olikin karhu

Mielipidekirjoitus

Lu­ki­jal­ta: Työ­päi­vän aikana voisi myös lem­mis­kel­lä


Kirjoittaja esittää, että työpäivää voisi tauottaa vaikkapa pitämällä seksitunnin puolisonsa kanssa.
Kirjoittaja esittää, että työpäivää voisi tauottaa vaikkapa pitämällä seksitunnin puolisonsa kanssa.
Kuva: Nina Susi

Vihreä valtuustoryhmä ja 16 muuta valtuutettua jättivät maanantaina Rovaniemen kaupunginvaltuuston kokouksessa valtuustoaloitteen työpäivien huokoistamisesta.

Huokoistaminen tarkoittaa työnteon riittävää ja monipuolista tauottamista, joka auttaa työntekijää jaksamaan työssään. Käytännössä se on esimerkiksi mahdollisuus pitää epäsäännöllisiä taukoja, rytmittää vaikeita ja helppoja työtehtäviä sekä pitää ylityöt vapaina.

Huokoistaminen on kustannustehokas tapa lisätä hyvinvointia ja työkykyä sekä vähentää sairauspoissaoloista johtuvia kustannuksia. Se olisi erittäin tervetullut toiminnallinen uudistus tilanteessa, jossa valtuuston enemmistö leikkasi henkilöstöltään liikunta- ja kulttuuriedun.

Yksi tapa viettää taukoa keskellä työpäivää olisi niin sanottu seksitunti, jota on ehdotettu aiemmin esimerkiksi Ruotsin Övertorneålla. Silloin pidemmän tauon voisi käyttää puolisonsa kanssa: seksi on hyvä liikuntamuoto, se parantaa ihmisten parisuhteita, vähentää stressiä, parantaa unen laatua ja vahvistaa immuniteettia.

Toki työnantajalle ei varsinaisesti kuulu, miten työntekijä huokoistamiseen kuuluvan taukonsa käyttää. Mutta seksitunnin voisi mahdollistaa juuri tällainen toiminnallinen uudistus ja modernimpi katsaus työelämään, jota työpäivän huokoistaminen on.

Kirjoittaja Miikka Keränen on Rovaniemen Vihreän valtuustoryhmän puheenjohtaja.