
Juha Sipilän johtama porvarihallitus tuhosi taksialaa tunnetuin seurauksin. Pääministeri Sanna Marinin hallituksen johdolla on mahdollista tehdä korjaussarja, jolla pahimpia tehtyjä typeryyksiä korjataan.
Eduskunnan käsittelyssä olevassa laissa (HE 176/2020 vp) erityistä huomiota on mielestäni kiinnitettävä ammattimaisuuden määritelmään, taksin tunnistamiseen, päästöihin, yrittäjäkokeeseen sekä sanktioihin.
Taksialan valtakunnallista valvontaa ei tulla saamaan tasolle, joka kitkee harmaan talouden ja siivoaa pimeät taksit pois markkinoilta. Hyvin toteutettuna nyt eduskunnan käsittelyssä olevat uudistukset vähentävät valvonnan tarvetta ja tervehdyttävät alaa.
Hallituksen esityksessä (s. 70, lain 4 §:n säännöskohtainen perustelu) todetaan:
”…ammattimaisena kuljettamisena pidetään vain sellaista toimintaa, jossa kuljetuspalvelun tarjoaja hankkii tuloja ansiotarkoituksessa, elinkeinon harjoittamista varten tai muutoin toimeentuloa varten.”
Sana ’ansiotarkoitus’ pitää laista poistaa. Jos ketku kuutamokuljettaja ilmoittaa, ettei hän tee ajoa ansiotarkoituksessa, pysyy virkavallan lain koura taskussa ja sutki jatkaa toimintaansa.
Sosiaalisen median arkipäiväistyminen kommunikointivälineenä on tiedostettu taksialan lain valmistelussa. Taksiliitto on tehnyt tutkintapyyntöjä Facebookissa pyörivistä taksiringeistä mm. Oulussa, Kuopiossa, Espoossa, Kotkassa, Helsingissä ja Lahdessa. Poliisi on tehnyt tutkimattajättämispäätöksiä, koska kyseisistä facebook-ryhmistä on ilmoitettu, ettei kuljettajilla ole ansiotarkoitusta.
On hyvä, että jo pimeän taksikyydin tarjoaminen ollaan tekemässä kielletyksi. Maalaisjärjellä kun on vaikeaa kuvitella, että ajoja tehtäisiin pelkästään hyvää hyvyyttä ja ilman korvausta. Näytön kerääminen on kuitenkin vaikeaa.
Taksivalo on asiakkaalle hyvä merkki mutta sen lisäksi virallinen värillinen rekisterikilpi olisi vielä parempi ratkaisu. Rehellinen taksi haluaa näkyä ja erottua, epärehellinen ei. Värillinen taksikilpi annettaisiin katsastustoimipaikalla tai vakuutusyhtiössä silloin kun auto rekisteröidään luvanvaraiseen liikenteeseen.
Taksikilvet helpottaisivat valvontaa ja se olisi taksivaloa vahvempi merkki asiakkaalle rehellisestä taksista.
Ministeriö kiinnittää vahvasti huomiota liikenteen päästöihin mutta taksilain kohdalla se näyttää ummistavan silmänsä. Laki kun antaisi mahdollisuuden rekisteröidä taksiksi vanhan tupruttavan kuorma- tai pakettiauton, matkailuautokin kelpaa. Tämä ei mielestäni ole ympäristön kannalta järkevää.
Yrittäjäkokeen järjestäminen tulee jatkossakin tapahtua viranomaistahon toimesta. Oikeusministeriökin on pitänyt ongelmallisena sitä, että järjestämisvastuu annettaisiin koulutusorganisaatioille. Yrittäjäkoulutuksen kokeen tulee aina olla tasapuolinen ja oikeudenmukainen.
Taksiauton taksimittaria ei pidä voida peukaloida. Värikilvin varustetun auton ratin takana pitää istua ammattikuljettaja, alan velvoitteita noudattava isäntä tai renki. Tällöin asiakaskin voi istua kyydissä nykyistä luottavaisemmin mielin.
Pimeälle taksille sanktion pitää olla riittävän kova. Ennalta ehkäisevää vaikutusta ei saada, mikäli sanktio on nimellinen. Taksit ovat kuitenkin olennainen osa julkista liikennettä.
SDP:n johtama hallitus on luomassa korjaussarjan, jossa ymmärretään niin taksialan kuin sen työntekijöidenkin merkitys, verokarhua unohtamatta. Edellä mainituilla korjauksilla päästäisiin mielestäni jo varsin pitkälle.