tähtijuttu: Kemin Seudun Osuus­pan­kin hen­ki­lös­tö kyy­ne­leh­ti poh­joi­sen isosta pank­ki­jät­ti­läi­ses­tä ulos­jää­mis­tä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Lu­ki­jal­ta: To­del­li­suus on tarinaa tyl­sem­pää – en rik­ko­nut luot­ta­mus­ta

Vihreiden, kristillisdemokraattien ja Sara Tuiskun vaaliliittosopimus on herättänyt keskustelua Rovaniemellä.
Vihreiden, kristillisdemokraattien ja Sara Tuiskun vaaliliittosopimus on herättänyt keskustelua Rovaniemellä.

Uusi Rovaniemi -lehden päätoimittaja Leena Talvensaari kirjoitti  Rovaniemen kuntapolitiikasta (UR 4.2.). Ottamatta kantaa kirjoituksen muihin osioihin haluan oikaista tekstissä esiintyvän väittämän, että olisin jotenkin pettänyt vihreän valtuustoryhmän luottamuksen kuvaamalla ja tuomalla julkisuuteen vihreiden, kristillisdemokraattien ja Sara Tuiskun solmiman vaaliliittosopimuksen.

Päätoimittajan käsitys perustuu ilmeisesti vihreän valtuustoryhmän varapuheenjohtaja Jorma Kuistion sepittämään tarinaan (UR 1.2.), että asiassa olisi menetelty kuin agenttielokuvassa.

Todellinen tapahtumien kulku on paljon tylsempi: sain Kuistiolta ilmeisesti hänen itsensä vaaliliittosopimuksesta ottaman valokopion tapaamisessa, jossa käsittelimme monia muitakin asioita. Vaaliliitto oli täysin avoimesti esillä puolueiden välisissä luottamuspaikkaneuvotteluissa, joten se ei varmastikaan ole ollut millään tavalla salainen tai luottamuksellinen.

"En ole koskaan törmännyt yhtä outoon toimintaan kuin mitä Kuistion, Miettusen ja Tuiskun allekirjoittaman vaaliliittosopimuksen yhteydessä olemme kaikki joutuneet sekä neuvotteluissa että julkisuudessa todistamaan."

Kuistio, Miettunen ja Tuisku toimivat  varmasti jokainen omista lähtökohdistaan pyrkiessään ensin rikkomaan puolueiden välisen sopimuksen sekä rikkoessaan lopulta oman keskinäisen sopimuksensa. Heidän motiivien oikeellisuuden arviointi kuuluu äänestäjille.

Yli 15 vuoden kokemuksella kunnallisesta päätöksenteossa voin kuitenkin todeta, että en ole koskaan törmännyt yhtä outoon toimintaan kuin mitä Kuistion, Miettusen ja Tuiskun allekirjoittaman vaaliliittosopimuksen yhteydessä olemme kaikki joutuneet sekä neuvotteluissa että julkisuudessa todistamaan.

Mielestäni olisi erittäin tärkeää, että puolueiden kunnallisjärjestöt onnistuvat sopimaan selkeistä pelisäännöistä luottamuspaikkojen täyttämisen osalta hyvissä ajoin ennen ensi kevään kuntavaaleja. Näin yhteisten asioiden hoito onnistuu vaalien jälkeen mahdollisimman hyvässä yhteisymmärryksessä ja sopimisen kulttuurissa päästään eteenpäin sellaiselle tasolle, jolla sen Rovaniemen kokoisessa kaupungissa kuuluukin olla.

Kirjoittaja Heikki Autto (kok.) on Rovaniemen kaupunginvaltuuston puheenjohtaja.