Vaalikone: Katso Lapin Kansan vaa­li­ko­nees­ta, kuka eh­dok­kais­ta on lä­him­pä­nä aja­tus­maail­maa­si

Podcast: Miksi edes kam­pan­joi­da, kun edus­kun­ta­paik­ka vaatisi ih­met­tä? Vie­raa­na Eemeli Kajula ja Elina Kuula

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Lapin Kansa 2 kk 59,90 euroa

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Lu­ki­jal­ta: Ra­ken­ta­mi­ses­ta apua alueel­li­seen el­py­mi­seen

Koronapandemian seurannaisvaikutukset ovat aiheuttaneet valtavan paineen jo ennestään hauraaseen kuntatalouteen. Kuntien välttämättömät sekä alueen vetovoiman ja kasvun kannalta keskeiset investoinnit ovat vaakalaudalla. Kunnat tarvitsevat leikkauslistojen ja säästöjen lisäksi päätöksiä, jotka lisäävät nopeasti työllisyyttä, verotuloja ja ovat vaikutuksiltaan kestäviä.

Esimerkiksi sysäämällä liikkeelle 100 miljoonan edestä rakentamisinvestointeja 1300–1600 henkilöä työllistyy vuodeksi. Rakentaminen tuo verotuloja, sillä verojen ja veroluonteisten maksujen osuus on jopa yli 40 prosenttia rakentamiseen sijoitetusta eurosta. Kunnat saavat myös suoria tuloja kaavoitusmaksuina. Hyvin valittu rakennuskohde vivuttaa liikkeelle uutta rakentamista ja kohentaa pitkävaikutteisesti alueen houkuttelevuutta investointi- ja asuinympäristönä.

Kaupunkien ja kaupunkiseutujen kannattaa varmistaa elinvoimaisuutensa olemalla osa kansallista investointisuunnitelmaa ja viemällä eteenpäin suunniteltuja rakennusinvestointeja ja korjauskohteita hyödyntämällä aktiivisesti EU:n tukien vipuvaikutusta.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.